Početna Gastro NS #FoodPlanet2019 – danas kuvamo bugarska jela!

#FoodPlanet2019 – danas kuvamo bugarska jela!

0

Bugarski Patatnik ili patetnik

Sastojci: 

  • 3 velika krompira
  • 1 velika glavica crnog luka
  • 1,5 šoljica brašna
  • 0,5 šoljice ulja
  • 3 jaja
  • 1 kašilica soli
  • 0,5 kašičice crnog bibera
  • 2 kašike tople vode
  • 1 pakovanje kvasca

Priprema:

  • U maloj posudi razmutiti kvasac sa vodom i ostaviti 10 minuta da uskisne. Izrendati krompir i luk i staviti ih u veliku posudu.
  • Pomešati kvasac sa ostalim sastojcima. Sipati smesu u tepsiju i ostaviti da se podigne na toplom mestu oko 1 sat.
  • Peći u zagrejanoj rerni na tempearaturi oko 200 C oko 50 do 60 minta, dok gornja strana ne dobije smeđu boju. Patatnik je veoma ukusno jelo.

Patatnik je tradicionalni bugarski specijalitet od krompira, koji je uobičajen u području Rodopskih planina, u centralno-južnom delu Bugarske. Bugarski Patatnik se priprema od rendanog krompira, luka, soli i nane. Svi sastojci se pomešaju i kuvaju na laganoj temperaturi. Meso, sir – beli, pastirski sir ili jaja se takođe mogu dodati. Neki takođe dodaju ruzmarin i paprike. Patatnik je tradicionalni bugarski specijaltet sa područja Rodopa i okoline, iz Banskog i Pirina, do Smoljana i Zlatograda, te istočno do Černičeva. Ime specijaliteta potiče od lokalnog naziva patata – potato, sa slovenskim nastavkom za određenje muškog roda – nik.

Škembe čorba

Sastojci: 

  • 500g očišćenih i obarenih škembića
  • 150g suvog vrata
  • 2 srednje glavice crnog luka
  • 4 veća čena belog luka
  • 1l juneće supe
  • svinjska mast
  • 200ml pirea od paradajza
  • 2 lovorova lista
  • 2 pune kašike brašna
  • 1,5 kašičica dimljene aleve paprike
  • so, mleveni biber
  • mešavina začina
  • peršun

Priprema:

  • Šembe prokuvati dva puta u slanoj vodi. Prvi put samo u vodi, drugi put sa dodatkom alkoholnog sirćeta.
  • Posle toga ocediti od vode, ostaviti da se prohladi i naseckati na sitne trakice.
  • Škembići su u mesarama već očišćeni, pa nema potrebe iskuvavati ih više puta.
  • U dublji sud staviti punu kašiku svinjske masti, dodati iseckani crni luk i iseckani suvi vrat, pa sve lepo upržiti.
  • Kada tečnost ispari, dodati brašno i promešati, pa dodati supu, pire od paradajza, beli luk, lovorov list, iseckane škembiće i alevu papriku.
  • Kuvati uz povremeno mešanje nekih 30 minuta.
  • Na kraju začiniti biberom i mešavinom začina po ukusu.
  • Posuti seckanim peršunom pre služenja. Poslužiti toplo.

Bugarski ljutić

Sastojci: 

  • 4 kg paradajza
  • 5 kg paprika
  • 5 dl ulja
  • 1, 5 dl alkoholnog sirćeta
  • 2 kašike soli
  • 3 kašike šećera
  • 3 glavice belog luka
  • veza peršuna
  • 5 ljutih papričica

Priprema:

  • Paprike ispeći na plotni, staviti u sud, poklopiti i sačekati da se potpare.
  • Zatim oguliti ljusku, očistiti od semena peteljki i iseckati na komadiće ili samleti.
  • Paradajz kratko blaširati u vreloj vodi i odmah premestiti u posudu sa hladnom vodom. Oguliti mu kožicu, iseći ga na kockice, sipati u veću šerpu i kuvati uz mešanje oko sat vremena.
  • Potom dodati pripremljenu papriku, očišćen i iseckan beli luk, peršun, ulje, sirće, so i šećer.
  • Na kraju umešati sitno iseckane ljute papričice i sve sastojke zajedno kuvajti sat vremena.
  • Vruču ljutenicu sipati u tegle, čvrsto ih zatvoriti i umotati u krpe kako bi se postepeno ohladile.

Mešana skara

Sastojci:

  • 1 ćufta
  • 1 ćevap
  • 1 krmenadla
  • 1 svinjski ražnjić
  • 1 kobasica

Priprema:

  • Pripremljeno meso ispeći, a zatim na jedan tanjir poslagati meso. Može se služiti uz pomfrit ili beli basulj.