Početna Gastro NS #FoodPlanet2019 – danas kuvamo indijska jela!

#FoodPlanet2019 – danas kuvamo indijska jela!

0

Čapati, indijski hleb

Sastojci: 

  • 500 g mešanog integralnog pšeničnog i ražanog brašna
  • 1 dl mlake vode
  • ¼ kašičice morske soli

Priprema: 

  • Izmešajte brašno i so, postepeno dodajte vodu i zamesite mekano testo.
  • Ostavite pokriveno 30 minuta da se odmara. Količina je dovoljna za 5 čapatija.
  • Uvaljajte testo u rolnu i secite kolutove. Razvlačite ih oklagijom u krug, kao palačinke, debljine 3-5 mm.
  • Pecite na zagrejanom grilu ili ringli prekrivenoj aluminijumskom folijom dok se ne pojave mehurići.
  • Okrenite. Metalnom štipaljkom prihvatite čapati i završite pečenje na jakom plamenu (vatra ili plin).
  • Čapati treba da jako naraste.
  • Okrenite i drugu stranu, paziti da ne pregori.
  • Preko vrelog čapatija četkicom nanesite tanak sloj gia ili maslaca.

Samosa

Sastojci: 

Za testo:

  • 2 šolje brašna
  • 1 kašičica Carom semena
  • soli po ukusu
  • ½ kašičice šećera
  • 4-6 kašičice ghee, rastopljeni maslac
  • 5-6 kašika vode / po potrebi

Za punjenje:

  • 3 kašike Ghee
  • 1 kašičica kumina semena
  • 2 kuvana krompira
  • ½ kašičice čili paprike
  • 1- inča đumbir, iseckanog
  • ½ kašičice osušenog mango praha
  • ½ kašičice Garam Masala
  • soli po ukusu
  • 1 kašičica prženog i drobljenog semena korijandera

Priprema: 

  • U velikoj posudi pomešajte sastojke za testo, dodajte vode i mesite da ne bude jako čvrsto, pokrite i ostavite da odstoji 15 minuta.
  • Za nadev zagrejte maslac i dodajte seme kumina, propržite ga, dodajte iseckan đumbir i dinstajte nekoliko sekundi.
  • Dodajte zgečen krompir i sve ostale začine. Dobro promešajte i kuvajte još 5 minuta.
  • Oblikujte testo u fišeke, napunite ih nadevom i dobro zatvorite.
  • Pržite ih u dobro zagrejanom dubokom ulju.



Tandoori piletina

Sastojci: 

  • 1 šolja jogurta
  • 1 kašika limunovog soka
  • 1 kašičica najgvirc
  • 1 kašičica svežeg krupno mlevenog crnog bibera
  • 1 kafena kašika mlevene aleve paprike
  • 1 kafena kašika mlevenog cimeta
  • 2 kašičice kima
  • 1 kafena kašika mlevenog đumbira
  • 2 kašičice soli
  • 1 kašičica dimljene paprike
  • 1 kašika fino mlevenog luka
  • 1 kašika Thai čili pasta sa belim lukom (opciono, ali se preporučuje!)
  • 12 komada piletine (batak, karabatak, krila, belo meso…)
  • 3 kriške sirovog luka, odvojene u prstenovima za ukras
  • 1/2 limuna, iseći na kriške, za ukrašavanje

Priprema: 

  • U maloj posudi pomešajte jogurt i sok od limuna.
  • Dodajte začine i umutite dok ne dobijete glatku smesu, gustu marinadu.
  • Podelite piletinu u dve kese koje mogu da se zatvore i raspodelite marinadu.
  • Ostavite je zatvorenu u frižideru od 12 do 24 sata.
  • Pecite piletinu na roštilju, grilu, ili u rerni, koristite marinadu koja je ostala u kesama, prelijte preko piletine.
  • Piletinu servirajte toplu sa lukom i limunom.

Aate ka halwa

Sastojci: 

  • 200 g šećera
  • 500 ml vode
  • ¼ kašičice zelenog kardamoma
  • 300 g pšeničnog brašna
  • 100 g ghee maslaca
  • 2 kašike indijskog oraha
  • 2 kašike badema

Priprema: 

  • Šećer i vodu zagrejte, dodajte kardamom i kuvajte dok ne dobijete šećerni sirup.
  • U posudi otopite maslac, dodajte brašno pa popržite na laganoj vatri, uz mešanje.
  • Kad brašno poprimi zlatnu boju, mešajući, oprezno dodajte šećerni sirup. Energično mešajte da se ne stvore grudvice.
  • Dodajte sirup da smesa bude glatka i gusta, a zatim je maknite s vatre.
  • Halwu rasporedite u posudice za posluživanje, pospite grubo nasjeckanim indijskim orahom, bademima i poslužite je vruću ili toplu.