Početna Gastro NS #FoodPlanet2019 – danas kuvamo italijanska jela!

#FoodPlanet2019 – danas kuvamo italijanska jela!

BOLONJEZ SOS

Sastojci:

  • 500 grama mešanog mlevenog mesa (50% junetine + 50% svinjetine)
  • 100 gr slanine
  • 50 gr koncentrata paradajza
  • 50 gr putera
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 čaša mlijeka
  • 1 čaša crnog vina
  • 1 šargarepa
  • 1 veći crveni luk
  • 1 štapić celera
  • 1 goveđa kocka rastopljena u 300 ml mlake vode
  • so i biber po potrebi

Priprema: 

  • Zagrejte na srednjoj vatri puter i maslinovo ulje pa dodajte sitno iseckanu šargarepu. Dinstajte šargarepu dok ne omekša, nekih 5-10 minuta. Dodajte sitno seckani luk i celer pa poklopite da se dinsta sve dok sve ne omekša a luk postane staklast.
  • Iseckajte slaninu i dodajte u povrće, kao i mešano mleveno meso.
  • Ostavite da se dinsta oko 30 minuta. Dodajte čašu crnog vina i ostavite da sasvim ispari. Dodajte koncentrat paradajza. Dodajte so i biber i malo rastopljene goveđe supe.
  • Kuvajte oko 1,5 sat do 2 lagano dodajući ostatak goveđe supe. Na kraju dodajte čašu mleka.
  • Dobro promešajte i dodajte ponovo soli i bibera i, ako je potrebno, kuvajte još oko 5 minuta.


RIŽOTO SA MORSKIM PLODOVIMA

Sastojci:

  • 300 g smrznute mešavine morskih plodova
  • 0,5 dl belog vina
  • 1 crni luk
  • 3 čena belog luka
  • ½ šolje pirinča
  • 1 kašičica soli
  • ½ kašičice bibera
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 veza peršuna

Priprema: 

  • Morske plodove izvadite da se odmrznu.
  • Na maslinovom ulju propržite crni i beli luk. Kada požute dodajte morske plodove.
  • Malo propržite i dodajte vino.
  • Kuvajte uz povremeno mešanje (dok vino ne ispari, 10-ak minuta).
  • Nakon toga dodajte sitno iseckan peršun, so i biber i pomešajte sve sa prethodno skuvanim pirinčem.
  • Pirinač skuvajte u 1 i po čaši vode.

TALJATELE SA RAGUOM

Sastojci: 

  • 350-400 g taljatela
  • 250-300 g mlevenog junećeg mesa
  • 2-3 dl goveđe supe (1 kockica rastopljena u 300 ml vode)
  • 1 konzerva pelata ili 1/2 l gustog soka od paradajza (pasate)
  • 1/2 čaše crnog vina
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 čen belog luka
  • 1 veća ili 2-3 manje šargarepe
  • stabljike zelenog celera ili deo korena celera
  • 4 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja
  • so, biber, listovi bosiljka
  • parmezan

Priprema: 

  • Pošto se ragu kuva nekoliko sati, postupak se može skratiti pripremom u ekspres-loncu.
  • Iseckati sitno na kockice crni luk, šargarepu i celer. Propržiti na maslinovom ulju dok ne postane staklasto, pa dodati meso i pržiti sve zajedno, mešajuči još nekoliko minuta.
  • Naliti vinom i mešati dok vino ne ispari. Zatim naliti supom, pobiberiti, zatvoriti lonac i kuvati najmanje pola sata. Voditi računa da ne zagori.
  • Otvoriti lonac, dodati paradajz, soli ako je potrebno (pošto je supa slana) i propasiran čen belog luka.
  • Zatvoriti lonac i kuvati još najmanje pola sata. U gotov ragu dodati listove svežeg bosiljka.
  • Ragu mora da bude skuvan tako da se komadići mesa pod pritiskom kašike raspadaju.
  • Skuvati taljatele u 5l slane vode, procediti i izmešati sa raguom. Služiti obilno posuto rendanim parmezanom.


DAGNJE NA MORNARSKI NAČIN

Sastojci: 

  • 1 kg svežih dagnji
  • 3-4 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja
  • 1 čen belog luka
  • 1 čaša belog vina
  • 1 supena kašika prezli
  • 1/2 čaše soka od paradajz
  • svež seckan peršun
  • po ukusu ljuta papričica

Priprema: 

  • Dobro oprati dagnje u hladnoj vodi. One otvorene baciti.
  • Iščupati “travicu” iz svake i žicom sto bolje oribati školjku.
  • Još jednom dobro isprati u nekoliko voda (hladnih).
  • Staviti u frižider do upotrebe (najviše 2 sata).
  • U velikom loncu zagrejati ulje i na njemu kratko propržiti pasirani beli luk i ljutu papričicu.
  • Dodati paradajz i prezle i mešati dok se ne izjednači. Staviti u lonac dagnje, promešati i poklopiti.
  • Povremeno podizati poklopac i promešati, a kad počne da vri, usuti vino i mešati dok malo ne ispari. Zatim ponovo poklopiti.
  • Kad vidite da su se sve školjke otvorile, isključite, pospite seckanim peršunom i poslužite uz hladno belo vino.
  • Bacite dagnje koje se nisu otvorile.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here