Početna Gastro NS #FoodPlanet2019 – danas kuvamo jermenska jela!

#FoodPlanet2019 – danas kuvamo jermenska jela!

Lavaš krekeri

Sastojci:

  • 190 g brašna
  • 1/3 kašičice soli
  • 1/3 kašičice suvog kvasca
  • 1 kašičica meda
  • 1 kašika ulja
  • 100 ml vode

Za posipanje: 

  • 1 kašičica aleve paprike
  • susam
  • mak

Priprema: 

  • Kvasac razmutite u toploj vodi, zajedno sa prstohvatom šećera.
  • Zatim ga dodajte ostalim sastojcima i mesite testo 5-10 minuta. Trebalo bi da bude gotovo nakon toga.
  • Prebacite testo u blago nauljanu činiju, pokrijte i ostavite na toplo da naraste oko 90 minuta.
  • Kada premestite testo, razvijte ga u pravougaonu koru debljine 3-5 mm i veličine 30x40cm.
  • Stavite koru u nauljanu tavu i neka tako odstoji oko 5 minuta.
  • Poprskajte vodom i posipajte dijagonalno semenke i začine, koje ste izabrali.
  • Isecite na trake debljine oko 3 cm, po ivicama gde su začini i semenke.
  • Stavite krekere u zagrejanu rernu da se ispeku na 180 stepeni oko 15-20 minuta.

Hleb Lavaš sa sirom

Sastojci: 

  • lavaš – 1 kora (tanak jermenski hleb bez kvasca)
  • 250 g sira
  • 2 jaja
  • 4 kašike kisele pavlake
  • 2 kašike mekog maslaca
  • začini – sveža mirođija, peršun, iseckani po želji

Priprema: 

  • Koru razvijte na površini gde ćete raditi (kora je dužine oko 65 cm i 35 cm širine).
  • Umutite jaja i dodajte izmrvljeni sir.
  • Dobro promešajte i dodajte kiselu pavlaku i začine po želji.
  • Koru premažite veoma tankim slojem maslaca i preko rasporedite nadev.
  • Uvijte u čvrst rolat. Isecite na kolutiće debljine oko 2-3 cm.
  • Poređajte u tavu sa papirom za pečenje.
  • Pecite oko 15-20 minuta, u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, dok ne porumeni

Jednostavan Jermenski kolač – Meshkengouyzov

Sastojci: 

  • 200 g kristal šećera
  • 300 g prosejanog belog brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 125 g hladnog maslaca
  • 1 kašičica sode za hleb
  • 200 g kisele pavlake
  • 1 jaje
  • 1 kašičica muskatnog oraščića
  • 1 kašičica cimeta
  • 1/2 šolje orasa
  • prstohvat soli

Priprema: 

  • Rerna – 180 stepeni
  • Kalup za kolač, dobro podmazan 23/13 cm.
  • U posudi se pomeša brašno, prašak za pecivo i so, promešaju se žičanom mutilicom. Dodaje se maslac, isečen na kocke i izmrvi se ručnim blenderom ili prstima, pretvori se u mrvice. Dodaje se šećer, promeša se.
  • Polovina smese se sipa u kalup i pritiska se rukom, dok se ne poravna.
  • Soda se dodaje u kiselu pavlaku, ostavlja se da se aktivira, dodaje se jaje blago umućeno viljuškom, muskatni oraščić i cimet, dodaje se i ostatak suve smese od maslaca i dobro se promeša.
  • Sipa se preko testa u kalup, posipa se namrvljenim orasima promešanim s malo cimeta.
  • Peče se na 280 stepeni oko 45 minuta.
  • Ohladi se u kalupu oko 15 mnuta i nakon toga se izvadi na rešetku.

Beleška: Kolač je napravljen u rebrastom kalupu za kolač, ali pogodnije je da se napravi u keramičkom pravougaonom kalupu, jer je veoma krhak zbog osnove koju ima. Odlikuje se vlažnom struktrom i veoma hrskavom elegantnom osnovom.

Jermenske tulumbe

Sastojci: 

  • 500 g neslanog sitnog sira
  • 3 jaja
  • 1.5 šolja brašna
  • 1 kašičica sode
  • prstohvat soli
  • ulje – za prženje

    Za sirup:

  • 2 šolje vode
  • 2 šolje šećera
  • vanila

Priprema: 

  • U velikoj posudi razbijemo jaja i mešamo, posle dodajemo sitan sir, brašno, sodu i so.
  • Sve lepo promešamo dok ne dobijemo homogenu smesu.
  • Nakon što smesa bude gotova, punimo špric ili kesu (ja sam kupina nastavak za tulumbe, a sa obim kalupom bude sve kako treba).
  • U tiganj stavljamo ulje – NE čekamo da se ugreje, treba da bude hladno i uz pomoć šprica sa nastavkom, istiskamo unutra i sečemo makazama.
  • Nakon što se jermenske tulumbe isprže, vadimo u pleh.
  • Kad završimo sa tulumbama, prelazimo na sirup.
  • U šerpu stavljamo vodu, šećer i kuvamo 15 minuta.
  • Prelivamo hladne tulumbe toplim sirupom i stavljamo u frižider.
  • Serviramo jermenske tulumbe hladne.

Jermenski nazok

Sastojci: 

Za testo (za oko 40 komada):

  • 420 g prosejanog brašna
  • 7 gr instant kvasca
  • 225 g kisele pavlake
  • 225 g putera omekšalog na sobnoj temperaturi

Za fil:

  • 210 g brašna ( ili mlevenih oraha)
  • 340 g šećera
  • 170 g omekšalog putera
  • 2 kafene kašičice ekstrakta od vanile

Za premazivanje:

  • 1-2 žumanca

Priprema: 

  • U vangli u kojoj ste dodali prosejano brašno, dodajte kvasac. Promešajte kašikom pa dodajte kiselu pavlaku i puter.
  • Mikserom ili rukama dobro promešajte dok ne dobijete lepo mekano testo.
  • Ako je testo lepljivo dodajte po malo brašna dok ne prestane da vam se lepi za ruke.
  • Pazite da ne preterate, testo treba da bude mekano.
  • Možete testo umesiti mikserom i nema potrebe da dodate dodatno brašno.
  • Vanglu sa pripremljenim testom pokrijte prozirnom folijom i ostavite 3 do 5 sati ili preko noći u frižideru da se odmara.
  • Testo stavite preko noći.
  • Nakon odmaranja testo izvadite iz frižidera, podelite na 4 dela.
  • Svaku jufku na pobrašnjenoj podlozi razvijte da testo bude tanko, ali ne prozirno.
  • Za fil promešajte brašno (ili orahe), puter, šećer i aromu.
  • Fil treba po konzistenciji da liči na pesak.
  • Rastanjeno testo (svaku četvrtinu) premažite sa 1/4 fila tako da Vam 2,5 cm testa uz obe duže ivice ostane nenafilovano.
  • Nafilovano testo urolajte po dužini, svaku veknu malo potapkajte rukama, premažite umućenim žumancetom i isecite nožem na 10 jednakih komada.
  • Postupak ponovite za svaku jufku testa.
  • Pripremljeni nazok poslagati u pleh koji ste predhodno obložili papirom za pečenje i peći u zagrejanoj rerni na 175 °C 30-tak minuta dok ne postanu zlatno žuti.
  • Pustite da se ohlade i uživajte.
  • Fil može da varira, pa pustite mašti na volju. Cimet, lešnici, čokolada…

Jermenski koh

Sastojci: 

  • 4 jaja
  • 180 g šećera
  • 10 g vanilin šećera
  • 7 kašika griza
  • 7 kašika brašna

    Za sirup:
  • sveže mleko – 800 ml

Priprema: 

  • Jaja umutite sa šećerom i vanilin šećerom, dok ne dobijete beli i gusti krem.
  • Nakon toga dodajte griz, a zatim brašno i prašak za pecivo.
  • Smesu rasporedite u izduženu tavu, premazanu uljem i posipanu brašnom.
  • Blago prodrmajte i stavite u zagrejanu rernu na 180 stepeni.
  • Kora se peče oko 35-40 minuta, a rerna se ne otvara prvih 20 minuta.
  • Kada se kora ispeče i blago ohladi, prelijte svežim mlekom.
  • Ako koristite pasterizovano mleko, nije potrebno da bude prethodno kuvano.
  • Kada se koh ohladi, savite u frižider na nekoiko sati i servirajte.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here