Početna Gastro NS #FoodPlanet2019 – danas kuvamo mađarska jela!

#FoodPlanet2019 – danas kuvamo mađarska jela!

Esterhazi torta

Sastojci: 

Biskvit

  • 3 belanca
  • 100 grama šećera u prahu
  • naribana korica 1 limuna
  • 50 grama brašna pomešana sa kašičicom cimeta
  • paketić vanilin šećera
  • 75 grama mlevenih badema

Krem

  • 1,5 dl slatke pavlake
  • 3 žumanca
  • kašičica skrobnog brašna
  • 100 grama putera
  • 100 grama šećera u prahu
  • kašičica ruma

Glazura

  • 50 grama džema od marelice
  • 200 grama šećera u prahu
  • 2 kašike isceđenog limunovog soka
  • 1 belance
  • 30 grama tamne čokolade

Priprema

  • Zagrejati rernu na 150 stepeni. Obložiti 3 kalupa za torte masnim papirom (pripremiti 6 krugova).
  • Penasto ulupati belanca. Dodati šećer u prahu i vanilin šećer i ulupati u čvrst i sjajan sneg.
  • Prosejati brašno s kašičicom cimeta. Naizmenično s mlevenim bademima dodati mešavinu brašna i cimeta u sneg od belanaca.
  • Podeliti smesu na 6 delova. U tri kalupa sipati po 1/3 smese.
  • Poravnati i prekriti papirom za pečenje, pa rasporediti preostalu količinu smese u kalupe na isti način. Peći 20-25 minuta.
  • Dok su biskviti još topli, odvojiti papir od njih.
  • Umutiti slatku pavlaku, žumanca i skrobno brašno u posudi sa debljim dnom. Kuvati na pari, uz mešanje, dok se smesa ne zgusne.
  • Ohladiti na sobnoj temperaturi. Penasto umutiti šećer i puter, pa kašikom postepeno, uz mešanje, dodati krem s pavlakom. Na kraju dodati i umešati rum.
  • Pet od ukupno šest kora premazati kremom, složiti jednu na drugu i preklopiti šestom korom, ostavljajući dovoljno krema za premaz stranica torte.
  • Šestu koru premazati džemom, a stranice ostatkom krema. Umešati šećer s belancetom i limunovim sokom i premazati preko džema. Ostaviti da se stegne.
  • Otopiti čokoladu sa malo vode i napuniti poslastičarski špric. Prošarati po torti u obliku talasa. Ostaviti da se hladi i očvrsne, tj. oko sat vremena držati u frižideru.


Mađarski perkelt

Sastojci

  • 750 grama svinjske krtine od plećke
  • 3 veće glavice crnog luka
  • 2 sveže zelene paprike1 kašičica aleve paprike (originalno treba da bude ljuta)
  • 2-3 kašike sirćeta1 kašika svinjske masti
  • 100 ml crnog vinamalo uljaso i biber po ukusu

Priprema

  • U šerpu staviti mast da se ugreje i na njoj prvo propžiti luk isečen na rebarca. Kada luk zacakli, dodati alevu papriku, meso sečeno na kockice, sirće i zalenu papriku isečenu na komade.
  • Promešati, pa doliti 300 ml vode (jedna i po čaša). Posoliti i pobiberiti po ukusu. U poklopljenom sudu dinstati oko 40 minuta. Kada tečnost ispari, dodati vino i nakon pet minuta skloniti sa šporeta. Služiti uz baren krompir.

Rigo Janči

Sastojci

  • 300 gr čokolade za kuvanje
  • 100 gr putera
  • 2 jaja
  • 5 kašika šećera u prahu
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašika kakaoa
  • 2 kašike šećera
  • 1 kašika želatina
  • 1 kašika ulja
  • 6 dl slatke pavlake

Priprema

  • Odvojiti belanca od žumanaca i žumanca umutiti mikserom. Dodati šećer, ulje i posebno umućena belanca i kakao pomešan sa brašnom. Ispeći u tepsiji obloženoj papirom 15 minuta na 200 stepeni.
  • Skuvati razmućeni želatin i vodu da se zgusne. Mikserom umutiti slatku pavlaku, dodati istopljenu čokoladu i istopljeni puter, želatin i šećer u prahu. Kalup obložiti folijom. Prethodno ispečeni patišpanj podeliti na pola, jednu polovinu staviti u kalup, odozgo fil, pa opet patišpanj. Kada se kolač stegne, prevrnuti ga, odstraniti foliju i odozgo prekriti istopljenom čokoladom.

Šamloi galuške

Sastojci za preliv od ruma

  • 200 ml vode
  • 50 gr šećera
  • 50 gr suvog groždja
  • 50 ml ruma

    Priprema preliva od ruma
  • Staviti sve sastojke da provru i pustiti ih tako da vriju 5 minuta. Skloniti sa ringle i ohladiti. Ohladjen preliv sipati u tri šoljice, kako bi sve tri kore bile jednako natopljene.

Sastojci za žuti biskvit:

  • 3 jajeta
  • 3 kašike šećera
  • 3 kašike brašna
  • na vrh noža praška za pecivo

    Priprema žutog biskvita
  • Umutiti belanca u čvrsto šne. U drugoj činiji umutiti žumanca, šećer, prašak za pecivo, dodati brašno i drvenom varjačom umešati ulupana belanca.
  • Biskvit peći 12 minuta na 200°C.

Sastojci za biskvit od oraha:

  • 3 jajeta
  • 3 kašike šećera
  • na vrh noža praška za pecivo
  • 1 kašika brašna
  • 3 kašike oraha

    Priprema biskvita od oraha
  • Biskvit od oraha pripremamo na isti način kao žuti biskvit, jedino na kraju, kada dodamo belanca, lagano umešamo orase. Pečemo ga takodje 12 minuta na 200°C.

Sastojci za tamni biskvit:

  • 3 jajeta
  • 3 kašike šećera
  • 2 kašike kakao praha
  • 1 kašika brašna

Priprema tamnog biskvita

  • I tamni biskvit pripremamo kao žuti biskvit, jedino na belanca ovaj put lagano umešamo kakao prah. Pečemo ga 12 minuta na 200°C.

NAPOMENA: sva tri biskvita treba da pečemo u tepsiji iste veličine.

Ostali sastojci:

  • 1 puding od vanilije
  • 1 puding od čokolade
  • mleko potrebno za uobičajeno kuvanje pudinga po uputstvu sa kesice
  • 150 gr mlevenih oraha
  • 2 kesice šlaga + mleko za šlag (ili voda ako pripremate takav) ili slatka pavlaka

    Dalja priprema
  • Kore ohladimo i tako ohlađene filujemo u tepsiji u kojoj su se i pekle. Skuvamo puding od vanilije i od čokolade.
  • Stavimo u tepsiju tamni biskvit, natopimo ga prelivom za biskvit od ruma, namažemo pudingom od vanilije, pospemo sa 50 gr mlevenih orasa. Ostavimo par kašika pudinga za treću koru.
  • Preko toga, stavimo žuti biskvit, prelijemo ga prelivom za biskvit, namažemo pudingom od čokolade, pospemo sa 50 gr mlevenih orasa. Ostavimo par kašika i ovog pudinga za treću koru.
  • Stavimo koru sa orasima, prelijemo je prelivom za biskvit, namažemo preostalim pudingom od vanilije i čokolade, pospemo sa 50 gr mlevenih oraha i ostavimo da se ohladi.

Sastojci za preliv od čokolade:

  • 100 gr čokolade
  • 50 ml vode
  • 1 kašika šećera
  • Priprema čokoladnog preliva:

Sve sastojke stavimo da provru i da se čokolada potpuno rastopi.

NAPOMENA ZA SERVIRANJE: ovaj kolač se ne seče, nego se vade kugle kašikom za sladoled u čaše ili činije, pa se preliju sa čokoladnim prelivom i ukrase šlagom.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here