Početna Aktuelno #FoodPlanet2020 – Meksiko predstavio kulturu i nacionalnu kuhinju

#FoodPlanet2020 – Meksiko predstavio kulturu i nacionalnu kuhinju

0

Četvrti po redu festival nacionalnih kuhinja „Food Planet“, kојi оrgаnizuјe Udruženje građana “Srcem za sve”, u saradnji sa kоmpаniјama “Color Media Communications”  i  “Ninamedia”, a uz podršku Grada Novog Sada – Gradske uprave za privredu, otvoren je 10. oktobra na platou isped Sportsko-poslovnog centra Vojvodine u Novom Sadu.

Juče se na festivalu predstavio Meksiko – država u kojoj se nalazi najmanji vulkan na svetu. Njen glavni grad jedan je od najvećih gradova na svetu, sa populacijom od preko 21 milion u gradskoj zoni. Prebogat je nasleđem carstva Asteka, sa lepim zgradama iz kolonijalnog doba španske vladavine.

Meksikanci su vrlo slični nama, dobri su domaćini, a njihovi specijaliteti su takođe ukusni, začinjeni i naravno ljuti. U Meksičkoj kuhinji vrlo često se koristi pasulj, kukuruz, avokado i razne vrste čili paprike. Gvakamole je pravi meksički užitak, a specijaliteti su i tortilje, buritosi, kesadilje, meksički gril, pečeni kaktus, majanski recepti i još mnogo toga. Najpoznatije nacionalno piće je tekila koja se pravi od vrste kaktusa agave.

Prisutnima se ovom prilikom obratio Huan Roberto Gonsales Ramires, otpravnik poslova, a.i. ambasade Meksika koji je posetiocima pokušao da približi kulturu i tradiciju svoje zemlje, a svi prisutni bili su potom u prilici i da degustiraju meksičke specijalitete.

Sve do 20. oktobra, tokom 10 dana festivala, svojom nacionalnom kuhinjom, kulturom i tradicijom predstaviće se 20 zemalja, a posetioci festivala imaće priliku da svakog dana besplatno degustiraju specijalitete, uživaju u bogatom kulturno-umetničkom programu i bolje se upoznaju sa ukusima i običajima različitih krajeva sveta.

Na platou će se nalaziti i izložbene tezge u formi drvenih kućica u kojima će se vršiti prodaja suvenira, rukotvorina, hrane i pića.