Početna Gastro NS FOODTALK2019: Aleksandra Ivanović – Tradicionalna kuhinja se modernizuje i ima potencijal da...

FOODTALK2019: Aleksandra Ivanović – Tradicionalna kuhinja se modernizuje i ima potencijal da postane novi “Ukus Beograda”

Sedmu godinu zaredom, kompanija “Color Media Communciations”, organizuje u Novom Sadu najveću regionalnu konferenciju posvećenu gastronomiji, vinu i pivu “Food Talk”.

Kao i predhodne godine, konferencija se održava u Hotelu “Sheraton Novi Sad” u utorak 4. juna. Uz priče o hrani, pivu i vinu, degustacije i studije slučaja okupljamo najpoznatija imena regiona iz sveta gastronomije, ambasade, hotele, restorane, gazdinstva i kompanije koji diktiraju trendove.

Na zanimljivom panelu pod nazivom “Travel and Food Blogers like Rising Stars” učestvovaće i Aleksandra Ivanović koja, zajedno sa još troje prijatelja vodi popularan blog Ukus Beograda a sa kojom smo ovom prilikom razgovarali o svim izazovima sa kojima se u svom životu i radu susreće, ali i o nekim ukusnim zalogajima…

Okruženi smo brojnim food blogerima, ali vas od svih njih, koji pretežno svoj posao razvijaju putem društvenih mreža, izdvaja vaš insajderski gastro vodič “Ukus Beograda”. Kako je on nastao i na koji način uspevate da uskladite vaše ukuse, budući da je čak četvoro prijatelja uključeno u čitavu priču?
– Mi smo za razliku od drugih posao i pokrenuli preko društvenih mreža jer smo se virtuelno i ˝upoznali˝. Pronašli smo se tako što smo često komentarisali na Twitteru šta je to što nam smeta kada odemo u restoran, šta volimo, gde često idemo zato što je uvek dobro i koja mesta su za izbegavanje. Diskusiju smo jedne noći preneli u kafanu, a dva meseca nakon toga svetlost dana je ugledao ukusbeograda.rs. Često pričamo o tome kako su naši ukusi vrlo različiti, ali dobar restoran mora da zadovolji svakog gosta. Parametri po kojima ocenjujemo restorane su ono od čega se ne sme odstupati: kvalitet hrane, njegov odnos sa cenom, higijena, usluga i ambijent. Restoran koji radi na svim ovim stavkama će bez izuzetka dobro raditi. Nije retko da se ljubitelji mesa oduševe veganskim restoranom, niti da okoreli tradicionalisti uživaju u jelima iz egzotičnih zemalja.

Bez uzdržavanja vašim čitaocima otkrivate u kom restoranu je kakva hrana i posluženje. Plaše li se vlasnici restorana vašeg suda?
– Naš cilj nije da nas se plaše, već da se poboljšaju ukoliko naši utisci nisu pozitivni. Dajemo im jedinstvenu priliku da vide kako ih ˝prosečan˝ (mada zahtevan) gost doživljava. U gastronomiji ima dosta sujete, pa samim tim i kritika ne nailazi uvek na dobar prijem. Na našem sajtu postoje i re-recenzije jer se nakon prve recenzije restorani poprave, a neretko i opuste. Kontinuitet u kvalitetu je ono po čemu se izdvajaju najbolji gradski restorani i on očigledno nije lako dostižan.

Kakve sve ukuse Beograd nudi i iz čega proizilaze najbolji zalogaji?
– Poslednjih godina se u Beogradu otvorio veliki broj restorana koji odgovaraju na različite zahteve i zadovoljavaju različite ukuse. Globalizacija, veliki broj turista i moderna foodie kultura koja je u Beogradu veoma rasprostranjena, preneli su u Beograd i svetske trendove u ugostiteljstvu. Poznato je da najveća kreativnost dolazi iz nemaštine, pa se ovo uslovno može preneti i na najbolje zalogaje. Beogradski šefovi nemaju na raspolaganju namirnice koje imaju njihove kolege u svetu, ili veoma teško dolaze do njih uz paprene cene koje ne mogu da naplate ovdašnjoj publici. Zato su prinuđeni da budu kreativni, i dobro im ide.

Traže li Beograđani i turisti vaše savete i šta je ono što im preporučujete?
– Od početka smo u neposrednom kontaktu sa pratiocima, kako Beograđanima, tako i turistima, najviše onima iz regiona gde se naš portal pomno prati. Društvene mreže i naš Viber Community chat su kanali komunikacije kojima svako može brzo i lako da dobije od nas savet, a radi bržih odgovora su i recenzije na sajtu podeljene prema povodima i prilikama, pa na par klikova možete videti npr. kuda na prvi sastanak, a kuda na poslovni ručak.

Šta je iskonski ukus Beograda?
– U želji da se probaju nove stvari, domaći gosti se sve više okreću stranim ukusima. U poslednje vreme tradicionalna kuhinja se modernizuje kroz nove tehnike pripreme i nove namirnice, pa ima potencijal da postane novi ukus Beograda. Od ukusa starog Beograda tu su ˝Moskva šnit˝ i po koji ˝lokalni˝ gradski specijalitet – kifle sa šlagom u poslastičarnici DJ, bombone kod Bosiljčića i slični. Gulaš u lepinji iz Skadarlije, viršle iz crvenog kioska i piroške iz Atine su nažalost prošlost.

Konferenciju će otvoriti Ivan Đoković, potpredsednik Pokrajinske vlade, Milorad Radojević, član Gradskog veća za privredu i turizam Grada Novog Sada i Tomaš Kuhta, ambasador Češke Republike u Beogradu.

Konferencija se održava uz podršku Grada Novog Sada, Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Udruženja malih nezavisnih pivara Srbije, a podržale su je kompanije: Imlek, Unicef, AMS Osiguranje, Uncle Ben’s, Best Fest.

Kompletan program i sve detalje konferencije možete pogledati na linku: www.color.rs/foodtalk2019