Početna Gastro NS FOODTALK2019: Ljubica Radan – Vinska kultura je na sve višem nivou kod...

FOODTALK2019: Ljubica Radan – Vinska kultura je na sve višem nivou kod nas, a vina iz Srbije su vrhunska

Sedmu godinu zaredom, kompanija “Color Media Communciations”, organizuje u Novom Sadu najveću regionalnu konferenciju posvećenu gastronomiji, vinu i pivu “Food Talk”.

Kao i predhodne godine, konferencija se održava u Hotelu “Sheraton Novi Sad” u utorak 4. juna. Uz priče o hrani, pivu i vinu, degustacije i studije slučaja okupljamo najpoznatija imena regiona iz sveta gastronomije, ambasade, hotele, restorane, gazdinstva i kompanije koji diktiraju trendove.

Ovom prilikom održaće se i zanimljiv Case Study pod nazivom “Čitanje vinskih etiketa”, na kojem će sa posebnim žarom o božanskom piću govoriti Ljubica Radan, enolog, somelijer, vinopij i proizvođača vina.

Šta je najvažnije za proizvodnju kvalitetnog vina i koji je presudan faktor za njegov dobar ukus?
– Većina sigurno već dobro zna da se vino proizvodi u vinogradu. To znači da je vrhunski kvalitet grožđa jedan od najvažnijih faktora za proizvodnju vrhunskog vina. Na samu proizvodnju grožđa veliki uticaj imaju pre svega prirodni, a potom i ljudski faktor, stoga je svaka godina berbe priča za sebe. Pored vrhunskog kvaliteta grožđa, svakako da veliki uticaj ima i tehnologija vina, iskustvo i znanje enologa, a dodala bih i posvećenost, odnosno ljubav prema vinu. Ono što je važno da svaki ljubitelj zna jeste da je priroda ta koja diktira, a vinogradari i enolozi su tu da svojim znanjem i iskustvom rade u skladu sa njom i iskoriste najbolje što nam ona daje. To je jedini mogući način proizvodnje vrhunskih vina koja će upravo znanjem i radom stručnjaka dati pečat svog teroara i biti primećena u moru vrhunskih vina.

Koje su zajedničke karakteristike ovdašnjih vina i da li kaskamo za svetom po kvalitetu vina?
– Kao i u drugim sferama proizvodnje, tako i u vinarstvu postoje određen trend, koji se uglavnom kreira od strane ”­­velikih”, pa tako mnogi vinari prate trendove. Ipak vrhunski kvalitet nema svoje vreme. Ono je uvek na vrhuncu i tome svaki vinar teži. Mi smo se već pokazali svetu vina. Postali smo sve interesantniji svetskim vinskim stručnjacima, ljubiteljima, somelijerima, jer imamo odlična vina, imamo i autohtone i stvorene sorte, što je uvek zanimljivo za nepca. Apsolutno ne kaskamo za svetom kad je u pitanju kvalitet vina i takav trend se nastavlja.

Osim što si somelijer, ujedno si i enolog. Po čemu se ovo zvanje i funkcija razlikuje od somelijera?
– Kao somelijer sam ranije radila, sad se bavim više edukacijom budućih somelijera. Razlika enologa i somelijera je jasna. Enolog se bavi proizvodnjom vina, od momenta kad se ono ubere pa do potpune finalizcije vina. Glavni ‘sagovornik’ enologa je vino, a somelijera gost. To je možda najkraće objašnjenje razlike između ova dva zanimanja, iako ih ima još mnogo. Dakle enolog proizvodi ono što će somelijer da proda u svom restoranu, da ocenjuje, servira, prezentuje, nudi..

Šta je tačno posao somelijera i šta dobar somelijer u restoranu mora da zna?
– Kad kažemo somelijer, treba znati da u restoranu imate takođe nivoe, tj. pozicije somelijera koji se razlikuje od stepena znanja, odnosno niova obuka i iskustva koje je somelijer stekao. Što je bolji poznavaoc vina, ali i drugih alkoholnih i bezalkoholnih pića i cigara, kao i hrane, to mu je i pozicija viša. Niži somelijeri imaju jednostavnija zaduženja, obično su asistenti glavnih somelijera, koji vodi računa da ceo tim funkcioniše odlično, nadgleda serviranje vina, radi nabavku vina, uređuje vinsku listu, ali i mora da ima odličan odnos sa ljudima što je često i presudan faktor među najboljima.

Kako se pravilno proba vino u restoranu, u čemu je caka s mirisanjem i vrtenjem čaše?
– Prilikom probanja vina koje ste odabrali potrebno je da pogledate vino, pomirišete i probate kako biste se uverili da je vino pre svega ispravno, a potom i da odgovara vašim čulima. Da biste što bolje ‘upoznali’ vino, potrebno ga je zavrteti u čaši kako bi vam se što bolje „otkrilo“.

Koje vino rado piješ i preporučuješ i kako zapravo biraš vina?
– Uvek rado preporučujem domaća vina, odnosno vina iz Srbije i rado ih i sama biram. А odabir zavisi od trenutka, emocije, hrane, društva… U suštini vrlo rado probam nova vina, tj. nove etikete bez obzira na sortu, zemlju porekla i slično. Tako razvijam svoja čula, učim i sazanjem nešto novo. Na putovanjima naravno uvek biram lokalno!

Vinske karte u srpskim restoranima postaju sve ozbiljnije i osmišljenije, ali po tvom saznanju, koliko se često vino pije u Srbiji, kako u restoranima, tako i u drugim ugostiteljskim objektima, i kako to objašnjavaš? 
– Vino se danas kod nas sve češće pije što me posebno raduje jer je jedna od mojih želja i ideja kada sam ušla u vinski svet, bila da na stolovima domaćih restorana vidim najviše vino i ljude koji uživaju u istom. To se danas zaista dešava. Pre svega vinska kultura je na sve višem nivou, vina su nam vrhunska, a ljubitelji sve zainteresovaniji i zadovoljniji. Vino je piće koje vekovima traje, pili su ga mnogi, a samo najdostojniji ostali verni. Cena nije presudna za istinskog ljubitelja i poznavaoca, zato ono nikad nije preskupo.

Šta je to vinski bonton i da li je u vinu istina?
– Upravo vinska kultura čini vinski bonton zadovoljnim. Lepo ophođenje prema vinu, prema manifestaciji gde se o vinu priča, degustira, što podrazumeva normalno odevanje u skladu sa vinskim događajem, bez naglašenih toaleta, parfema, visokih tonova prilikom razgovora i slično, čine vinski bonton. Čak i nepravilno držanje čaše je manje pogrešno od prejakih parfema i nadmenog nadmudrivanja sa stručnjakom prilikom razgovara o vinu. Verujem da svaka lepa stvar u čoveku izaziva onu iskonsku dobrotu i strast koja otkriva pravu istinu o svakom o nama.

Konferenciju će otvoriti Ivan Đoković, potpredsednik Pokrajinske vlade, Milorad Radojević, član Gradskog veća za privredu i turizam Grada Novog Sada i Tomaš Kuhta, ambasador Češke Republike u Beogradu.

Konferencija se održava uz podršku Grada Novog Sada, Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Udruženja malih nezavisnih pivara Srbije, a podržale su je kompanije: Imlek, Unicef, AMS Osiguranje, Uncle Ben’s, Best Fest.

Kompletan program i sve detalje konferencije možete pogledati na linku: www.color.rs/foodtalk2019

Foto: Facebook/ljubica.radan