Početna Gastro NS Kupusijada 6. novembra u centru Futoga

Kupusijada 6. novembra u centru Futoga

0

Manifestacija Kupusijada, koja se organizuje u kontinuitetu preko dvadeset godina, ima za cilj promociju Futoškog brenda – Futoški kupus, kao najznačajniji poljoprivredni proizvoda Futoga.

Futožani su 2008. godine ušli i u Ginisovu knjigu rekorda za najveće jelo od kupusa u jednoj posudi, kada su napravili 6.556 sarmi.

Manifestacija ima dokazani tradicionalni, etno, kulturni i turistički potencijal. Tih dana Futog je domaćin brojnih gostiju, mesto za uživanje i dobar provod.

Ovogodišnja Kupusijada održaće se u subotu 6. novembra u centru Futoga na platou Kulturnog centra “Mladost”, sa početkom od 10 časova.

– Kao i prethodnih godina sve koji dođu u Futog očekuje takmičenje u kuvanju slatkog kupusa i izbor najteže glavice futoškog kupusa. I ove godine očekujemo da ćemo privući veliki broj takmičara. Ono po čemu je futoški kupus poznat jeste da je lakši od hibridnih sorti. Stoga uzgajiti najtežu glavicu nije nimalo jednostavno – istakla je Aleksandra Dobrin iz KC “Mladost”.

Futožani su 2008. godine ušli i u Ginisovu knjigu rekorda za najveće jelo od kupusa u jednoj posudi, kada su napravili 6.556 sarmi.

– Ono što posetioce takođe očekuje je bogat vašar, odnosno izlagači predstavljaju tradicionalne proizvode. Kada govorimo o kulturnom umetničkom programu i ove godine očekuje nas veliki broj izlagača a očekujemo da program počne oko 10 časova – rekla je Dobrin.

U prvom delu programa učestvovaće najmlađi sugrađani, deca osnovnih škola, vrtića, klubova, ansambala narodnih pesama i igara i plesnih studija. Pored izvođača iz KC „Mladost“ nastupiće i gosti iz Ravnog Sela. Nakon toga očekuje nas pevačke krajiške grupe i na kraju za sve prisutne, pevaće Jovan Perišić.

Iz Kulturnog Centra poručuju da se nadaju da će manifestaciju Kupusijada organizovati kao svih onih godina koje su bile pre pandemije, kada je urađen dokumentarni promo-filmo o manifestaciji i Futogu i na taj obeležili postojanje manifestacije.

Pokrovitelj manifestacije je Grad Novi Sad a organizatori su Udruženje “Futoški kupus”, Kulturni centar “Mladost” Futog, Savet Mesne zajednice Futog, Poljoprivredna škola iz Futoga, osnovne škole “Miroslav Antić” i “Desanka Maksimović”.

Izvor: nsuzivo.rs
Foto: Pixabay