Početna Gastro NS Meksiko i Malezija zatvorili ovogodišnji Festival nacionalnih kuhinja “Taste of Planet”

Meksiko i Malezija zatvorili ovogodišnji Festival nacionalnih kuhinja “Taste of Planet”

0

Udruženje građana The Best Fest u saradnji sa kompanijom “Color Media Communications”, a uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam i Grada Novog Sada, odnosno Gradske uprave za privredu organizovala je Festival nacionalne kuhinje „Taste of Planet“ koji je održan u Novom Sadu, na platou ispred SPENS-a, u periodu od 15. do 23. oktobra.

I ove godine, svi posetioci su, uz pomoć dobrih ukusa, muzike i kulture, proputovali ceo svet a usput se i upoznali sa turističkom ponudom zemalja koje su bile gosti našeg festivala.

Poslednjeg dana festivala bili smo u prilici da više toga saznamo o kulturi Meksika i o Maleziji, kao i da isprobamo kulinarske specijalitete ove dve zemlje.

Okupljenima se prvo predstavio abasador Meksika u Srbiji, Nj.E. Karlos Feliks, a potom je usledila i koreografija umetničnog centra “Talija” iz Beograda koji sunam predstavili čari meksičkog plesa.

Meksička kuhinja i kuhinja okolnih područja se temelji uglavnom na kukuruzu i mahunarkama (oko 20 različitih vrsta pasulja) i različitih vrsta čili papričica. Osnovne sirovine u pripremi mnogih jela dobijene su mlevenjem zrna kukuruza od kojeg se rade tortilje i sl. Meksička kuhinja je toliko raznovrsna, aromatična, pomalo zavodljiva čak, a opet jednostavna.

Čak i ako niste vrsni poznavatelj meksičke kuhinje, gotovo ste sigurno čuli za burrito. Ovo se jelo pravi od pšenične tortilje. Tortilja se mota u stožasti oblik zatvoren sa svih strana, te ispunjen raznim sastojcima. Najčešći su sastojci burrita pečeno meso, grašak, povrće, sir i umak. Burrito se obično jede rukama.

Nakon predstavljanja Meksika, usledio je ples dobrodošlice “Malaysia Truly Asia” kao uvod u predstavljanje zemlje Malezije, a potom je usledio i pozdravni govor otpravnika poslova ambasade, gospodina Mohd Khairul Tazril Tarmizi-ja koji je, potom, demonstrirao i kuvanje kulinarskih specijaliteta ove zemlje.

Nakon degustacije malezijske kuhinje, usledio je kulturno- umetnički program trupe “Rajske ptice” iz Beograda.

“Rajske ptice” ili na malezijskom “Chenderawasih”(Čendrawasi) je kulturno-umetnička trupa iz Beograda koja postoji i nastupa pod pokroviteljstvom ambasade Malezije u Beogradu od 2004. godine i jedina je grupa u jugoistočnoj Evropi koja neguje plesove i kulturu ove zemlje.

Program su započeli plesom dobrodošlice, čiji stihovi predstavljaju moto ove zemlje: “Malaysia Truly Asia”, ili “Malezija – istinska Azija”.

Malezija je zemlja tri naroda, tri civilizacije, tri vere. U ovoj zemlji u harmoniji žive Malajci, koji čine većinsko stanovništvo, Kinezi, koji u procentu od skoro 30% čine najveći deo manjinskog stanovništva i Indijci koji čine 11% ukupnog stanovništva. Malezija se prostire i na jedan deo ostrva Borneo. To su oblasti Sabah i Sarawak, na kojima živi veliki broj etničkih grupa.

U segmentima plesa, predstavljene su koreografije svake od ovih nacija, tako da je publika prvo bila u prilici da vidi tradicionalni malezijski ples “Zapin”, zatim kineski ples sa lepezom i trakom, a odmah potom i ples iz Indije. Na kraju koreografije, svi zajedno odigrali su ples sa svećama kao simbol harmonije u kojoj žive svi ovi narodi zajedno, uz poruku da nije važno koje smo rase, boje kože, ni porekla, važno je da živimo u miru, poštujući jedni druge.

Sve do juče, tokom osam dana festivala, svojom nacionalnom kuhinjom, kulturom i tradicijom predstavilo nam se preko 10 zemalja, a posetioci festivala bili su u prilici da svakog dana na platou ispred Spensa besplatno degustiraju specijalitete, uživaju u bogatom kulturno umetničkom programu i bolje se upoznaju sa ukusima i običajima različitih krajeva sveta.