Početna Gastro NS NOVEMBAR MOG DETINJSTVA: Vikend kod dede u Sremu

NOVEMBAR MOG DETINJSTVA: Vikend kod dede u Sremu

0

Karabinje, zabijačka, svinjska daća, disnotor nazivi su za događaj posebno popularan u našoj tradiciji, a u narodu poznat kao svinjokolj. Svoje sećanje na ovaj dan, sa nama je podelio još jedan naš čitalac, čiju priču prenosimo u celosti (ime poznato redakciji).

“Ono što pamtim kao dečak, a u vezi sa svinjokoljem jeste ponos mog dede što učestvujem u celom tom mini spektaklu”, počinje svoju priču poštovalac ovog običaja.

“Poslednji vikend novembra, roditelji, brat i ja smo tradicionalno provodili u Sremu kod dede na selu. Svinjokoljsko jutro počinjalo je dedinom vikom uz gromoglasan smeh ‘ustajte neradnici, neće se čvarci sami istopiti’. Baba je već uveliko skuvala kafu i pripremila doručak, jer nijedna moba ne ide na prazan stomak. Sećam se da smo brat i ja za tu prigodu uvek oblačili stare skafandere, jer se majka plašila da ne nazebemo”, nastavlja uz osmeh.

“Moram da priznam da sam čin klanja nisam posmatrao, ali sve ostale faze jesam. Dodavao sam kome šta treba i uvek se nekako motao oko kazana sa čvarcima. Sećam se starog kuma, kojeg su svake godine bez izuzetka kuma i sin nosili kući oko podne. Deda bi pričao iste priče svake godine o tome kako je on sa svojih 12 godina zaklao prvu svinju. Nisam siguran da sam i tada poverovao, ali zbog dede sam glumio oduševljenje. Iako dede više nema, brat i ja smo zadržali tradiciju svinjokolja kada se okuplja najbliža porodica i prijatelji”, završava svoje sećanje.

U susret 29. novembru, nekadašnjem Danu Republike, najvažnijem prazniku SFRJ koji se u najvećem broju seoskih domaćinstava, obeležavao uz svinjokolj, pozivamo vas da sa nama podelite svoja sećanja na ovaj dan i sve što se u njemu dešavalo. Potrudite se što živopisnije da nam opišete atmosferu i događaje toga dana, od prve dedine rekije preko veselog okupljanja rođaka i komšija, neizostavnih svađa i pehova, pa sve do topljenja čvaraka.

Novembar Fest nagrađuje najzanimljivije priče i sećanja na centralni događaj poslednjeg vikenda novembra, svinjokolj.

Svoje priče, sa ili bez pratećih fotografija, šaljite na mail adresu novembarfest2020@gmail.com. Vaša sećanja ćemo objaviti na zvaničnoj Facebook stranici Novembar Fest, a najzanimljiviji postovi, sa najvećim brojem lajkova i komentara, biće nagrađeni vrednim nagradama.

Novembar Fest organizuje Udruženje za kulturu, turizam i medije “Petrovaradin medija” u saradnji sa kompanijom Color Media Communications i Udruženjem THE BEST FEST. Projekat sufinansira Gradska uprava za privredu Grada Novog Sada.