Početna Gradske teme 12. BEAN festival ovog vikenda na “Salašu 137”

12. BEAN festival ovog vikenda na “Salašu 137”

pasuljijada

Međunarodno takmičenje u kuvanju pasulja – 12. BEAN festival, bide održan u dane vikenda, 10. i 11. septembra na “Salašu 137” na Čeneju. Udruženje građana “Ekocentar Vodomar 05” iz Temerina i ove godine nastavlja misiju promocije jednog od najomiljenijih jela u Srbiji – pasulja, ali i drugih tradicionalnih vrednosti vojvođanske ravnice. Menadžer festivala, Dragan Vukotić, je na sastanku Organizacionog odbora, uoči predstojede Pasuljijade istakao, da je salašarski prostor nametnuo neke druge standarde, ali da su, sudeći po prijavama, ekipe sastavljene od starih znalaca, onih koji poštuju ovo jelo i ovu manifestaciju.

Zagrevanje kreće u subotu kada će, već od 12:00h biti otvorena “SALAŠARSKA PIJACA” i “ETNO SOKAK” gde će biti zastupljeno svo šarenilo Vojvodine i posetici će imati priliku da degustiraju i kupe domaću hranu, rakiju, vino, organske proizvode, rukotvorine, zimnicu, suvenire i cveć… Ove godine će biti organizovano “Mini likovno saborovanje”, a šest umetnika će na licu mesta slikati. Njihova platna posetioci će moći da kupe, a deo će ići u
nagradni fond. Za prvi dan je predviđeno i pečenje rakije – od krušaka sa Salaša, koje će biti dovršeno slededeg dana. Kruškovača od prošle godine je taman ohlađena pa će nju posetioci moći i da kupe, dok će ova biti ostavljena za narednu Pasuljijadu. Konjički klub “Viking” će od 15:00h omogućiti posetiocima da prisustvuju zvaničnom treningu u preponskom jahanju. Zvaničan program nastaviće se u 17:00 sa ocenjivanjem
tamburaških bandi i skečevima glumaca amatera.

U nedelju će registracija takmičara trajati od 09:00 do 10:00h, a zvanično otvaranje festivala predviđeno je za 11:00, kada će biti dat znak za paljenje vatri, a pola sata ranije, ispred bine fotografisanje svih kuvara. Takmičari imaju obezbeđeno mesto, ogrev (šapuriku i bagremovo drvo), zatim poklon paket sponzora (za kuvara majicu, sve začine), a na njima je da donesu pasulj po izboru, meso i povrće. I drugog dana “SALAŠARSKA PIJACA” i “ETNO SOKAK” nudiće svoje proizvode, dopunjene raznom zimnicom pripremanom na licu mesta. Vredne žene iz Aktiva “Bački Jarak-Temerin” pripremaće uštipke, kiflice, štrudle i druga tradicionalne vojvođanske poslastice, a vrući čvarci biće spremni već u 09:00 i čekaće prve goste.
Salašarski ručak zakazan je za 12:00h. On će se služiti u restoranu Salaša 137, ali samo za one koji su potvrdili rezervaciju. VIP zvanice organizatora festival takođe će moći da uživaju u čuvenom “Temerinskom pasulju” sa 8 vrsta mesa, koji će pripremati iskusni majstori.

Do 14:00 takmičari de imati priliku da pokažu šta znaju, a posle toga, nastupa žiri.

“Kada me pitaju za kriterijume u ocenjivanju pasulja, ja kažem da blagu prednost imaju oni koji ovo jelo kuvaju često. Ako pobedi neko ko tri puta nedeljno kuva pasulj kod kuće, mislim da je pravda zadovoljena jer taj zaista voli da ga jede”, objašnjava Dragan Vukotid.

Ove godine organizatori su nagrade u vidu skutera, bicikla i putovanja preinačili u novčane, jer se pokazalo da robne nisu najpraktičnije za deljenje između osam članova ekipe. Nagradni fond od 100.000 dinara biće podeljen tako da prvoplasirana ekipa dobije 50.000, drugoplasirana 30.000 i trećeplasirana 20.000 dinara.

Za sada je prijavljeno 50 ekipa iz zemlje, tri ekipe iz Italije, iz Bijeljine i Trebinja (RS), iz Osijeka i Vukovara (Hrvatska), Pruja (Slovenija), ekipa Srpsko-bugarskog prijateljstva i ekipa iz Crne Gore, a očekuje se i dolazak stalnih učesnika, ekipa iz Mađarske. Prijavljivanje ekipa je mogude do četvrtka, 08. septembra na sajtu www.beanfestival.rs.

Autor: NsHronika.rs