Početna Gradske teme 150 miliona za izgradnju Regionalnog centra za upravljanje otpadom

150 miliona za izgradnju Regionalnog centra za upravljanje otpadom

0

Ovogodišnjim programom investicija za aktivnosti na izgradnji Regionalnog centra za upravljanje otpadom iz novosadske gradske kase izdvojeno oko 150,6 miliona dinara (150.606.447), s tim da je najviše novca, 113,3 miliona dinara, predviđeno za gradnju reciklažnog dvorišta na Gradskoj deponiji.

To je za ’’Blic’’ potvrdila članica Gradskog veća Novog Sada za imovinu, imovinsko-pravne poslove, zaštitu životne sredine, održivi razvoj i energetsku efikasnost Mira Radenović uz napomenu da su regionalnim planom upravljanja otpadom, osim Novog Sada, obuhvaćene i opštine Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Žabalj, Srbobran, Temerin i Vrbas.

Program investicionih aktivnosti realizuje Gradska uprava za komunalne poslove, koja će podnositi izveštaj Skupštini a kako je najavljeno novac za izgradnju novog Regionalnog centra biće obezbeđen iz budžeta lokalnih samouprava, Pokrajine i Republike, ali će u finasiranju učestvovati i Evropska banka za obnovu i razvoj i Nemačka razvojna banka.

– Od ukupno planiranih 150,6 miliona dinara, za nastavak realizacije uspostavljanja sistema upravljanja otpadom, odnosno za izradu tehničke dokumentacije, predviđeno je 24,2 miliona dinara (24.208.000), dok će ishodovanje saglasnosti, mišljenja i slično koštati oko 2,3 miliona (2.270.447). Za pribavljanje projektno-tehničke dokumentacije za gradnju transfer stanica, uključujući i kontrolu, namenjeno je osam miliona dinara, dok će za izradu tehničke dokumentacije za gradnju postrojenja za reciklažu građevinskog otpada i kontrolu biti izdvojeno oko 2,8 miliona dinara (2.798.000) – precizirala je Radenović u izjavi za ’’Blic’’.

Reciklažno dvorište

Podsetila je da će kao i ranije najviše novca, 113,3 miliona dinara, biti izdvojeno za izgradnju dugo najavljivanog i ništa manje očekivanog reciklažnog dvorišta, na Gradskoj deponiji, a reč je o nastavku započetih aktivnosti, budući da je u decembru obustavljen tender za taj posao. Naime, jedina pristigla ponuda na tender Gradske uprave za komunalne poslove ocenjena je tada kao neprihvatljiva.

– Reciklažno dvorište predstavlja jedan od sadržaja u okviru planirane regionalne deponije čija bi izgradnja, praktično, zaokružila proces razdvajanja otpada. Predviđena je gradnja postrojenja za prikupljanje i separaciju primarno selektovanog otpada, kao i mesta za odlaganje posebnih tipova otpada, poput guma od motornih vozila, azbestnih proizvoda, baterija, ulja, električnih proizvoda… Novi Sad već decenijama nema na odgovarajući način rešeno odlaganje otpada. Ne bi trebalo zaboraviti da se sadašnja nesanitarna deponija, na samo šest kilometara od centra grada, koristi za odlaganje komunalnog otpada od 1963. godine i nema upotrebnu dozvolu, te takva kakva jeste predstavlja opasnost po životnu sredinu – smatra naša sagovornica.

Projekat započet pa prekinut

Projekat reciklažnog dvorišta je još 2011. godine izradila beogradska firma „Enviteks”, a lokacijska i građevinska dozvola pribavljene su 2012, kada su i započeti radovi. Obavljeno je nivelisanje terena, priprema podloge za plato i saobraćajnice i odrađeni su armiranobetonski radovi na temeljima pojedinih objekata. Nabavljen je i deo opreme, ali je posle pripremnih radova izgradnja, zbog nedostatka novca, obustavljena.

Podsećanja radi, aktuelno rukovodstvo JKP „Čistoća” pokrenulo je 2017. godine postupak za pribavljanje dokumentacije neophodne za izgradnju reciklažnog dvorišta, nakon što je prethodna, pet godina od izdavanja, prestala da važi. Ugovor, vredan tri miliona dinara, zaključen je tada s firmama „Hidrozavod DTD” iz Novog Sada, kao nosiocem posla i „Geoplan Srem” iz Sremske Mitrovice, kao učesnikom u ponudi.

Inače, kako su u JKP „Čistoća” svojevremeno objasnili projekat izgradnje reciklažnog dvorišta finansiran je iz Fonda za zaštitu životne sredine, koji je 2012. godine ugašen i od tada je novac za to praktično zaključan.

Izvor: blic.rs
Foto: Pixabay