Početna Gradske teme 88. Međunarodni poljoprivredni sajam od 18. do 24. septembra

88. Međunarodni poljoprivredni sajam od 18. do 24. septembra

0

Godinu i po dana od prethodnog održanog, u Novom Sadu će od 18. do 24. septembra biti održan 88. Međunarodni poljoprivredni sajam. Najavljeno je učešće 15 stranih izlagača, a biće i izlagača iz Srbije sa geografskim poreklom.

Izlagači će se predstaviti na otvorenom i u zatvorenom prostoru, biće organizovana izložba poljoprivredne mehanizacije stručni skupovi, prezentacije i promocije. Ova manifestacija se održava po protokolu bezbednih događaja, kaže generalni direktor Novosadskog sajma, Slobodan Cvetković.

“Svako ko ima kartu, ili će pokazati svoj zeleni sertifikat, odnosno, potvrdu o vakcinaciji, ili potvrdu da je preležao u prethodnih šest meseci. Ukoliko ne poseduje ta dva dokumenta, prelazi u red pored, gde smo organizovali, u saradnji sa domom zdravlja, brzi antigenski test”, rekao je Cvetković.

Testiranje će biti besplatno za posetioce i odvijaće se na velikom broju punktova. Zemlja domaćin ovogodišnjeg sajma je Republika Češka, koja je sa svojim izlagačima prisutna na sajmu od 2017. Ove godine će se posetiocima predstaviti 13 čeških kompanija, kaže ambasador Republike Češke u Srbiji, Tomaš Kučta.

“Čast mi je što je Republika Češka ove godine zemlja partner na ovako značajnom sajmu i biće mi veoma drago da u budućnosti poželimo dobrodošlicu našim srpskim partnerima na nekom od poljoprivrednih sajmova organizovanih u Češkoj Republici”, rekao je Kučta.

Ministarstvo poljoprivrede će, kao i do sada, biti pokrovitelj nacionalne izložbe stoke i izložbe genetskih potencijala. Više godina unazad podržava i izložbu organskih proizvoda i proizvoda sa oznakom geografskog porekla i oznakom “srpski kvalitet”.

Iz ministarstva stižu očekivanja da se na sajmu pokaže najbolje iz Srbije, poručuje državni sekretar Senad Mahmutović.

“Da izlagačima damo priliku da upoznaju naše poljoprivrednike, od sadnog i semenskog materijala, do nekih digitalnih i inovacionih rešenja u oblasti poljoprivrede, da damo priliku poljoprivrednicima da izlože i predstave sopstvenu proizvodnju”, rekao je Mahmutović.

Posetioce očekuju sajamske akcije i popusti, degustacija proizvoda, ali i poklon igra sa vrednim nagradama.

Izvor: RTV
Foto: Promo / Novosadski sajam