Početna Gradske teme Akademija umetnosti u Novom Sadu: Uskoro studijski program – game design

Akademija umetnosti u Novom Sadu: Uskoro studijski program – game design

0

startup-849805_1920

Akademija umetnosti u Novom Sadu počela je da priprema teren za otvaranje novog studijskog programa – game design, odnosno dizajn video igara.

Izrada video igara u svetu, a i kod nas, prevazišla je i po prihodima i po kapacitetima filmsku industriju. Na osnovu te činjenice, ali i sve izraženije potrebe za gejm-dizajnerima u našem okruženju, shvatili smo da bi bilo dobro da preduzmemo korake u pravcu osnivanja posebnog studijskog programa posvećenog dizajnu video igara, koji bi obuhvatio sve elemente njihovog kreiranja, od pisanja scenarija i režije do osnovnih znanja o programerskim postupcima – objašnjava za “Dnevnik” dekan AUNS Siniša Bokan.

Prvi konkretan korak u pravcu utemeljenja novog studijskog programa biće organizovanje konferencije “Obrazovanje kadra za rad u industriji video igara”, 27. februara u Novom Sadu, na kojoj će uvodna predavanja održati dr Vladimir Dimovski i dr Manojlo Maravić, koji je i doktorirao na temu video igara.

Nažalost, zbog podužeg postupka akreditacije studijskog programa, odnosno zbog složene procedure, nije realno da se prva generacija budućih gejm-dizajnera upiše već ove godine.

Država je predvidela nove propozicije za akreditaciju, koje podrazumevaju predaju zahteva ne onog momenta kada su se stekli svi uslovi, nego najkasnije do 31. marta za sledeću školsku godinu. Dakle, do tada bi morali da se znaju i svi predavači, i da se potpuno definiše struktura studijskog programa, kao i da se detaljno utvrdi plan rada za svaki predmet pojedinačno. Objektivno, mi sve to ne možemo da završimo do zadatog roka, jer u pitanju je potpuno nov a pri tome veoma složen studijski program, te je stoga realno da prve studente gejm dizajna upišemo 2017. godine. No, u međuvremenu ćemo mi postojeće studijske programe u hodu dopunjavati u pravcu gejm dizajna, makar kroz izborne predmete. Jednostavno, industrija video igara se toliko brzo razvija da odmah moramo početi da je pratimo, pošto ona nas neće čekati.

Izvor: Dnevnik.rs
Foto: Ilustracija / Pixabay.com