Početna Gradske teme Akcija “Koža pamti” sutra na Štrandu

Akcija “Koža pamti” sutra na Štrandu

strand

Akcija “Koža pamti” biće održana sutra, 21. jula od 17 do 20 časova na glavnom platou Štranda. U tom periodu specijalista dermatovenerolog dr Jadranka Janković svim zainteresovanim građanima davaće savete u vezi sa zaštitom kože i pregledati mladeže.
Akcija “Koža pamti” je organizovana sa ciljem informisanja i edukacije stanovništva o faktorima rizika za nastajanje malignih tumora kože i značaju zaštite kože, kao i organizacije preventivnih pregleda u cilju ranog otkrivanja malignog melanoma.

Maligni melanom je jedan od najzloćudnijih tumora uopšte, sa izrazitom sklonošću ka ranom limfogenom i hematogenom metastaziranju. Glavni faktor rizika za nastanak malignog melanoma je izlaganje kože suncu. Koža od najranijeg detinjstva pamti neželjene efekte UV zračenja, pravi zapise koji se kasnije pretvaraju u patološke promene na koži – do onih najtežih – malignih tumora kože.

Rano otkrivanje malignog melanoma je put ka izlečenju, a upoznavanje sa faktorima rizika, informisanje i edukacija svih grupacija stanovništva o značaju zaštite od sunčevog zračenja i značaju preventivnih pregleda kože je neophodna i veoma opravdana.

Autor: RTV

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here