Početna Gradske teme Akcija “Reaguj danas za zdravije sutra” 7. oktobra

Akcija “Reaguj danas za zdravije sutra” 7. oktobra

0

Dom zdravlja “Novi Sad”, četvrtu godinu za redom, uz podršku Gradske uprave za zdravstvo, sprovodi projekat “Reaguj danas za zdravije sutra”.

Pozivaju se svi sugrađani, koji ne boluju od šećerne bolesti da se pridruže u ponedeljak, 7. oktobra u periodu od 08 do 10 časova u prostorijama upravne zgrade Doma zdravlja “Novi Sad” na Bulevaru cara Lazara br. 75 i već danas učine nešto za svoje zdravije sutra.

Akcija se sastoji od sledećih segmenata:
– Prezentacija o faktorima rizika sa posebnim akcentom na ishranu
– Merenje visine krvnog pritiska, telesne mase i visine, obima struka i izračunavanje BMI
– Određivanje vrednosti šećera u krvi
– Popunjavanje upitnika za procenu rizika za nastanak tipa 2 šećerne bolesti
– Individualni rad sa pojedincima koji imaju visok stepen rizika za nastanak šećerne bolesti

Šećerna bolest /Dijabetes melitus/ spada u grupu metaboličkih bolesti koje se karakterišu povećanim vrednostima šećera u krvi nastalim zbog poremećaja u lučenju i/ili dejstvu dejstvu insulina.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije objavljenim u 30. oktobra 2018. godine broj obolelih porastao je sa 108 miliona u 1980. na 422 miliona u 2014. godini, pri čemu 90% obolelih ima tip 2 dijabetesa. U nastanku tipa 2 dijabetesa pored genetskih faktora veoma značajnu ulogu imaju negenetski faktori. Negenetski faktori u koje ubrajamo gojaznost, sa posebnim akcentom na centralnu gojaznost, fizička neaktivnost, ishrana bogata masnoćama i zasićenim masnim kiselinama, a siromašna voćem i povrćem i drugim namirnicama bogatim dijetnim vlaknima su posebno značajni, jer zdrav način života, a prevashodno zdrava ishrana, može da spreči do 70% slučajeva obolevanja od tipa 2 šećerne bolesti.

Cilj projekta je otkrivanje i kontrola faktora rizika i stanja koji čine osnovu prevencije tipa 2 šećerne bolesti, kao i otkrivanje ranih simptoma i postavljanje rane dijagnoze.

Izvor: NsUživo
Foto: Pixabay