Početna Gradske teme Akcija “Sat za našu planetu” večeras na Trgu slobode

Akcija “Sat za našu planetu” večeras na Trgu slobode

planeta

Akcija “Sat za našu planetu” održaće se večeras, 19. marta na Trgu slobode. Sat vremena, odnosno od 20:30 časova, biće isključena svetla na pojedinim institucijama i ustanovama i čime će Novi Sad simbolično izraziti svoje zalaganje za smanjenje posledica klimatskih promena i održivu upotrebu prirodnih resursa. Ovoj akciji svake godine se priključi i veliki broj građana koji u svojim domovima takođe na sat vremena isključe svetlo.

Podsetimo, prošle godine svetla su ugašena na Petrovaradinskoj tvrđavi, Varadinskom mostu, na Gradskoj kući, zgradama Srpskog narodnog pozorišta i Vojvođanske banke, oko Saborne crkve i Župne crkve Imena Marijinog kao i na poslovnom centru “Apolo”.

Akcija će se ove godine održati i u Beogradu, Nišu, i drugim gradovima u Srbiji. Inicijativa “Sat za našu planetu” nastala je 2007. godine u Sidneju, a već 2009. godine i Srbija se priključila ovoj manifestaciji i obeležava je osmi put.

Svake godine stotine miliona ljudi na svim kontinentima, u 24 vremenske zone, isključuje svetla na sat vremena i time simbolično obeleži svoje zalaganje za smanjenje posledica klimatskih promena i održivu upotrebu prirodnih resursa.

Autor: 021.rs