Početna Gradske teme Aktivistkinji iz Novog Sada ekstremisti prete silovanjem

Aktivistkinji iz Novog Sada ekstremisti prete silovanjem

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina zahteva od nadležnih organa da napokon počnu da sankcionišu kreatore jezivih napada i pretnji kojima je izložena aktivistkinja iz Novog Sada Bojana Vatić, zbog njenih kritika na račun velikosrpskog nacionalizma.

Kako navode u saopštenju, Bojana Vatić prima preko društvene mreže Fejsbuk “tako gnusne pretnje i uvrede, da ih je nemoguće i citirati”.

“Ovaj put je primila i eksplicitne pretnje silovanjem. Reč je o kontinuitetu pretnji koje ona dobija još od februara prošle godine, a koje su u poslednje vreme još učestalije. Ne prezaju ni od objavljivanja lažnih i montiranih objava na Fejsbuku, iza kojih ne stoji Bojana Vatić”, piše Građanska Vojvodina.

Upozoravaju nadležne organe da svojim nečinjenjem preuzimaju odgovornost za širenje mržnje i za potencijalno nasilje.

Aktuelni “lov na veštice i nametanje velikosrpskog nacionalističkog jednoumlja preko većine medija u Srbiji poražavajuća su opomena za društvo”, smatraju u koaliciji nevladinih organizacija.

“Isto tako, armije režimskih nacionalističkih botova angažuju se u napadima na ‘politički nepodobne’ preko društvenih mreža. Na javnoj i političkoj sceni ponovo dominiraju iste osobe i iste ideje koje su devedesetih godina prošlog veka kreirale ratnohuškačku atmosferu koja se okončala krvavim ratovima na prostoru bivše Jugoslavije. Društvo koje se odrekne slobode govora i vladavine prava na kraju biva prepušteno vladavini rulje. A u takvom društvu više niko neće biti bezbedan”, zaključuju.

LSV: Država da pronađe i kazni ekstremiste koji prete Bojani Vatić

Povodom ovih pretnji reagovala je i Liga socijaldemoktrata Vojvodine, koja zahteva od nadležnih državnih organa da pod hitno otkriju i sankcionišu osobe koje već mesecima prete Bojani Vatić.

Ističu da država mora zaustaviti ekstremiste ili “postaje saučesnik u njihovom delovanju”.

“Eksremistima se mora pokazati da nisu jači od pravnih normi, ali i normi civilizovanog života”, zaključuje se u saopštenju LSV-a.

Izvor: 021
Foto: Pixabay