Početna Gradske teme Almaški kraj postao zaštićena celina: Svi građevinski radovi moraju biti odobreni

Almaški kraj postao zaštićena celina: Svi građevinski radovi moraju biti odobreni

0

Almaški kraj proglašen je na sednici Republičke vlade za zaštićenu kulturno-istorijsku celinu, nepunih godinu dana od podnošenja predloga.

Direktor gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Siniša Jokić kaže za 021 da je ova odluka od posebnog značaja za sve Novosađane, Pokrajinu, Srbiju, ali i turiste.

“Almaški kraj je treća kulturno-istorijska celina u Novom Sadu. Kao što je Petrovaradinska tvrđava sa Podgrađem prostorno kulturno-istorijska celina, kao što nam je istorijsko jezgro grada kulturno-istorijska celina, to je postao i Almaški kraj. Time je Novi Sad pokazao da čuva sopstveni kulturno-istorijski identitet. To je pitanje odnosa prema našim precima koji su taj kraj izgradili i stvorili ga tako da bude jedna ambijentalna celina za porodično stanovanje. Očuvanjem te ambijentalne celine, te arhitekture, mi afirmišemo i turizam i kulturno-istorijski identitet i stare zanate koji će održavati te kuće u autentičnom izgledu, tako da je to brendiranje Novog Sada, kao grada koji čuva svoju prošlost za bolju budućnost”, navodi Jokić.

Ovo bi, objašnjava, moglo predstavljati i temelj za buduću obnovu Almaškog kraja, koja je ranije tekla otežano.

“Mi smo već prošle godine bili u plan i program stavili obnovu određenih fasada u Almaškom kraju i nismo dobili saglasnost Ministarstva kulture, jer Almaški kraj tada nije bio kulturno dobro. Pošto je sad postao kulturno dobro, možemo bez problema da obnavljamo fasade i krovove u ovom delu grada”, kaže Jokić.

Stanovanje u zaštićenom kraju za sobom povlači i neke obaveze, odnosno, ukoliko postoji želja da se obnovi kuća, nešto izgradi, dogradi ili da se izvode bilo kakvi veći radovi koji značajnije menjaju arhitektonski izgled, potrebno je tražiti saglasnost Zavoda. Kako kaže Jokić, najvažnija obaveza Almašana biće da čuvaju svoje kuće.

“Oni će imati obavezu da budu dobri domaćini, da održavaju sve da bude čisto i lepo. Treba da očekuju veći priliv turista”, navodi Jokić i dodaje da će najverovatnije te kuće dobiti na vrednosti jer su sada u zaštićenoj zoni.

“Ova zona će biti posebno zaštićena od divlje gradnje, od urbanističkog haosa, od velikih saobraćajnica. To treba da ostane kraj porodičnog mirnog života, sa autentičnom prošlošću i sadašnjošću i velikim zalogom za budućnost”, zaključuje.

Almaški kraj naseljen je pre 300 godina, a kao spomenik kulture zaštićena je crkva “Sveta tri jerarha”, takozvana Almaška crkva, kao i pojedini objekti, ali to godinama unazad nije sprečavalo vlasnike kuća i investitore da na drugim objektima prave izmene po svojoj volji i tako potencijalno naruše autentični izgled ovog naselja.

Pre ove odluke, Almaški kraj uživao je prethodnu zaštitu, a zaštićena celina obuhvatala je ulice Aleksandra Tišme, Almašku, Baranjsku, Đorđa Jovanovića, Zemljane ćuprije, Zlatne grede, Lončarsku, Matice srpske, Milovana Vidakovića, Milana Rakića, Nikole Pašića, Petra Kočića, Pećku, Save Vukovića, Svetosavsku, Skerlićevu, Sterijinu, Tekelijinu, Trg Marije Trandafil i Hadži Svetićevu.

Izvor: 021
Foto: Wiki/Pucarevic