Početna Gradske teme Angio-sala na Institutu u Sremskoj Kamenici ponovo radi punim kapacitetom

Angio-sala na Institutu u Sremskoj Kamenici ponovo radi punim kapacitetom

0

sala za operacije

Angio-sala Instituta za kardiovaskularne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici ponovo radi punim kapacitetom, saopšteno je iz ove zdravstvene ustanove.

Naime, Pokrajinska vlada je iz budžeta izdvojila 6,4 miliona dinara kako bi se osposobila sala koja nije radila.

Popravkom ove angio-sale na Institutu u Sremskoj Kamenici sada su u funkciji dve sale koje i dalje nisu dovoljne za smanjenje liste čekanja, jer je broj daleko manji u odnosu na realan broj potrebnih u Vojvodini.

Na listi čekanja trenutno ima oko 900 pacijenata.

Započet je postupak za kupovinu angio-sala za još dve bolnice. U konkurenciji su opšte bolnice u Somboru, Subotici i Zrenjaninu, a od menadžmenta ovih ustanova zavisi ko će obezbediti kadrovski najbolje uslove da se sale što pre stave u upotrebu. Edukaciju lekara ove tri vojvođanske bolnice inicirao je Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, kako bi lekari bili osposobljeni i spremni za lečenje akutnog infarkta miokarda.

Jedna kateterizaciona sala, prema svetskim standardima, neophodna je na 300.000 stanovnika. U Srbiji trenutno ima 22 sale, od kojih su dve u Vojvodini koja ima oko dva miliona stanovnika. Beograd ima 13, a ostatak Srbije još sedam sala za kateterizaciju.

Autor: 021
Foto: Pixabay