Početna Gradske teme Apel Ministarstvu prosvete: Ne gasite sportsko odeljenje u “Jovinoj” gimnaziji

Apel Ministarstvu prosvete: Ne gasite sportsko odeljenje u “Jovinoj” gimnaziji

0

ball-605958_640Sportska javnost Novog Sada i Vojvodine oštro se suprotstavlja odluci Ministarstva prosvete po kojoj bi sportski razredi u gimnaziji “Jovan Jovanović Zmaj” trebalo da se ukinu. O tome je, kako potvrđuje Radivoje Stojković, direktor ugledne “Jovine” gimnazije, resorno ministarstvo samo obavestilo kolektiv popularne novosadske srednje škole ali nije ponudilo razloge i objašnjenja za takav korak.

Pokrajinska vlada je 30. marta, u skladu sa Zakonom o srednjem obrazovanju i vaspitanju, donela odluku o broju mesta za upis učenika u prvi razred srednjih škola na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine u školskoj 2016-2017. godini i dostavila je Ministarstvu na saglasnost. Po toj odluci odobreno je formiranje sportskog odeljenja u “Jovinoj” gimnaziji i za narednu školsku godinu, čiji se nastavni plan i program uspešno realizuje od školske 2007-2008. Ovde su se školovali mnogobrojni vrhunski sportisti i učenici, aktivni u raznim disciplinama – kaže se u pismu podrške očuvanju sportskog odeljenja koje su potpisali Marinika Tepić, pokrajinska sekretarka za sport i omladinu, i Miha Njilaš, pokrajinski sekretar za obrazovanje, upravu i nacionalne manjine.

Učenici sportskog odeljenja su stipendisti Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu. Naš sekretarijat je jedino državno telo u Srbiji koje stipendira juniore, jer bez njih nema ni uspešnih seniora. To je osetljivo sportsko doba prelaska iz mlađih u seniorske kategorije, deca u pubertetu o kojoj vodimo brigu – kaže Tepićeva.

Po rečima Vladimira Šiške, predsednika Sportske asocijacije Novog Sada, neshvatljivo je da se ukida odeljenje sa sportistima u jednom od “najsportskijih” gradova u Srbiji.

Novi Sad kao grad čini napor da 44 osnovne škole opremi sportskim rekvizitima za olimpijske discipline i da upravo sa decom, koja ne treniraju u klubovima, rade diplomirani profesori sporta i fizičkog vaspitanja. U tu svrhu obezbeđeno je više od 10 miliona dinara jer, osnovci će brzo “postati” srednjoškolci i nastaviti da se bave sportom. Na sve načine se trudimo da podržimo uvođenje sporta u škole, a Ministarstvo obrazovanja ukida sportski razred – kaže Šiška.

Stevan Zorić, nekadašnji šampion u skoku uvis, naš reprezentativac, olimpijac, sada direktor Atletskog kluba Vojvodina, najsupešnijeg u Srbiji, takođe ne vidi razlog za “gašenje” sportskog odeljenja.

Potrebno je nastaviti sa praksom koja donosi rezultat – kratko je u sportskom stilu prokomentarisao Zorić.

Bora Sibinkić, kajakaš, nekadašnji šampion sveta i Evrope, sada predsednik Sportskog saveza Vojvodine potvrđuje da se niko u Novom Sadu ne slaže sa odlukom Ministarstva prosvete.

– U to sam uveren. Potrebno je čitav problem sagledati sa svih aspekata i pokrenuti mehanizam da se gašenje ne desi. Ne vidim razlog iz kojeg ne postoji još više sportskih razreda, a umesto toga donose se odluke o ukidanju – kaže Sibinkić.

Veliki broj vaterpolista Vojvodine pohađa sportske razrede u “Jovinoj” gimnaziji: Ivan Gvozdanović, Radoslav Filipović, Stefan Stanojević, Minja Matković… Njih na prvenstvenim utakmicama sa tribina bodre školski drugari i drugarice.

Protivimo se ukidanju sportskog razreda. Deca su vrhunski sportisti, imaju visoke ocene, upisuju fakultete i svakako da dajemo maksimalnu podršku “Jovinoj” gimnaziji s kojom odlično godinama sarađujemo – kaže Kolja Lazor, direktor kluba.

Zanimljivo je da učenici ove gimnazije besplatno u okviru časova fizičkog vaspitanja koriste termine na bazenu “Slana bara” koje je obezbedio upravo vaterpolo klub Vojvodina.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija / Pixabay.com