Početna Gradske teme APV traži utvrđivanje svog udela u EPS-u

APV traži utvrđivanje svog udela u EPS-u

Foto Tanja

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za energetiku Dragan Budošan najavio je danas da će ta institucija pokrenuti inicijativu za utvrđivanje udela Vojvodine u Elektroprivredi Srbije (EPS).
Budošan je za RTV objasnio da je osnov za takav zahtev nedavno gašenje Elektrovojvodine i njeno pripajanje EPS-u.

Na osnovu te odluke Vojvodina ima pravo da zatraži utvrđivanje svog udela u ukupnoj imovini EPS-a – kazao je pomoćnik resornog pokrajinskog sekretara.

Budošan je podsetio da su imovinu Elektrovojvodine stvarali građani Vojvodine i da je vojvođanska administracija dizala kredite i zaduživala se kako bi se izgradio elektro-energetski sistem u Pokrajini.

Pokrajinski sekretarijat će u odgovarajućoj formi svoj zahtev uputiti Pokrajinskom javnom pravobranilaštvu, koje je zaduženo za zaštitu imovine Vojvodine – istakao je Budošan.

On je poručio i da ovo nije političko pitanje i da ne treba da zavisi od toga koje stranke sede u Banovini.

Zadatak Pokrajinske vlade je da štiti interese građana Vojvodine, a utvrđivanje udela njihove imovine u EPS-u je svakako u interesu svakog građanina – rekao je Budošan.

Sredinom prošle godine sva četiri privredna društva za distribuciju električne energije Elektrovojvodina, Elektrosrbija, Jugoistok i Centar pripojena su privrednom društvu Elektrodistribucija Beograd i rade kao jedinstveno privredno društvo EPS Distribucija.

Skupština Vojvodine je pre toga usvojila zaključke kojima se predlaže da Elektrovojvodina zadrži status privrednog društva, radi obezbeđivanja kvalitetnije i sigurnije isporuke električne energije kupcima, kao i očuvanja imovine građana i privrednih subjekata sa teritorije AP Vojvodine, te da se zadrži decentralizovan sistem za distribuciju i upravljanje distributivnim sistemom.

Elektrovojvodina je osnovana 28. juna 1958. godine, kao jedinstveno preduzeće za distribuciju električne energije na području Vojvodine, nastala je objedinjavanjem više malih komunalnih elektrodistributivnih preduzeća, a ime je preuzela od novosadskog distributivnog prethodnika. To preduzeće izbrisano je iz privrednog registra 1. jula prošle godine.

Izvor: RTV
Foto: NSHronika.rs