Početna Gradske teme Arhitekta Branko Žeželj dobio ulicu na Salajci

Arhitekta Branko Žeželj dobio ulicu na Salajci

Komisija za davanje imena ulica odlučila je da građevinski inženjer, konstruktor, inovator i profesor Univerziteta Branko Žeželj dobije ulicu na Salajci. Ulica koja je ponela po njemu ime se nalazi između brojeva 9 i 11, u ulici Petra Drezgića i ima tek stotinak metara, a predlog je dala Milica Vlaisavljević. Branko Žeželj je u Novom Sadu poznat kao projektant nekadašnjeg železničko-drumskog mosta „Bratstva i jedinstva“ koji je srušen u bombardovanju 1999. godine i kojeg su ljudi zvali po imenu projektanta „Žeželjev most“.

Komisija je u Novom Sadu dala ulicu i po slikarki Olji Ivanjicki, na predlog zaposlenih u Muzeju Vojvodine. Ime je ponela do sada neimenovana ulica u ataru severno od ulica Bulevara vojvode Stepe i ulice Karolja Seleša.

Uvojene su i odluke da veći broj neimenovanih ulica u Kovilju u raznim delovima naselja dobiju imena i to na predlog Istorijskog arhiva Grada Novog Sada. Ulice su nazvane po episkopu gornjokarlavočkom Ilarionu Zeremskom, profesoru srpskog jezika i književnosti, kulturnom radniku Milošu Kolarovu i slikaru Živojinu Miškovu. Na predlog grupe zaposlenih u Muzeju Vojvodine jedna ulica je dobila ime po političaru i nekadašnjem gradonačelniku Novog Sada Timi Vrbaškom, a druga neimenova ulica po filologu i ocu pčelarstva Jovanu Živanoviću.

Više neimenovanih ulica u Veterniku je dobilo imena i to na predlog zaposlenih u Muzeju Vojvodine, ulice su nazvane po trgovcu i pesniku Avramu Miletiću, književnom istoričaru i teoretičaru, kritičaru i prevodiocu, profesoru Univerziteta Dragiši Živkoviću, filozofu, pravniku, pedagoškom piscu Urošu Stefanu Nestoroviću, doktoru medicine Jovanu Apostoloviću. Na predloga Branke Rakić, jedna ulica je nazvana po grčkoj operskoj pevačici Mariji Kalas, dok je na predlog Zavičajnog udruženja „Sava Mrkalj“ jedna ulica dobila ime po srpskom učitelju, monahu i filozofu Savi Mrkalju.

Utvrđeni su predlozi rešenja po kojima se ulica bez imena u Petrovaradinu na predlog građana ove Mesne zajednice naziva Ulica orahova, zatim da u Ledincima, na predloga građana neimenova ulica dobije naziv Ulica sremskih vinograda i da se ulica bez imena u Sremskoj Kamenici nazove Ulica mirisna poljana što je predlog Ivane Pašalić.

Nakon što mišljenje daju Nacionalni saveti mađarske, slovačke i rusinske nacionalne manjine i Savet za međunacionalne odnose Grada Novog Sada, a nadležni pokrajinski sekretarijat da prethodnu saglasnost, Skupština grada će raspravljati o prihvaćenim predlozima.

Izvor: novisad.com
Foto: Novi most – Printscreen/YouTube