Početna Gradske teme Bahato parkiranje krši prava osoba sa invaliditetom

Bahato parkiranje krši prava osoba sa invaliditetom

0

Parkiranje na mesta namenjena za invalide nije izuzetak u Novom Sadu. Fotografije ovako parkiranih automobila sve su češće, a bahatost pojedinih vozača otežava normalno kretanje i funkcionisanje osoba sa invaliditetom.

Mesta koja su posebno obeležena, horizontalnom i vertikalnom signalizacijom, namenjena su pre svega onima kojima su potrebna – na njih se parkiraju upravo osobe sa invaliditetom i za korišćenje ovih parking mesta dobijaju posebne kartice, vidno istaknute na njihovim automobilima, što je regulisano Pravilnikom o uslovima i načinima korišćenja posebnih parkirališta za povlašćene korisnike. Ovaj problem pored građana uviđa i JКP “Parking servis“.

Na ovu temu osvrnuo se i Stevan Lugonja, direktor JКP “Parking servis“:

– Građani moraju da znaju da osobe sa invaliditetom, na osnovu Pravilnika o uslovima i načinu korišćenja posebnih parkirališta za povlašćene korisnike, dobijaju kartice koje im važe isključivo na parking mestima određenim za osobe sa invaliditetom. Ako im zauzmemo to mesto, uskraćujemo im to pravo. Treba znati i to da parking mesto za osobe sa invaliditetom nije standardno parking mesto već ima i prošireni deo, vidno obeležen, koji omogućava neometan izlazak iz automobila, korišćenje kolica ako je to potrebno i slično. Gradska Uprava za saobraćaj i puteve, gde god je moguće i gde je tehnički izvodljivo, osobama sa invaliditetom, na osnovu njihovog zahteva, izlazi u susret i izdaje rešenje na osnovu koga JКP “Parking servis” obeležava takva parking mesta.

U više navrata JKP “Parking servis” u saradnji sa saobraćajnom inspekcijom i policijom, sproveo je akcije uklanjanja automobila koji su bili parkirani na mestima namenjenim osobama sa invaliditetom, a koji na to nisu imali pravo. Ove akcije davale su određene rezultate, ali su i skretale pažnju vozačima na probleme koje imaju naši sugrađani. Kako kažu iz “Parking servisa” u planu im je da nastave sa ovakvim akcijama u nameri da skrenu pažnju i apeluju na vozače da parking mesta namenjena osobama sa invaliditetom ostave upravo onima kojima su namenjena.

Udruženje parkirališta Srbije dodaje – Radi potrebe usklađivanja sa međunarodnim stadardima i aktima EU, a u cilju unapređenja položaja osoba sa invaliditetom u našoj zemlji, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, u saradnji sa Udruženjem parkirališta Srbije, 2012. godine uvelo je unificiranu parking kartu za osobe sa invaliditetom, koja je standardizovana u skladu sa preporukama Saveta evropske unije. U pomenutim stadardima, između ostalog, navedeno je da se na poleđini kartice jasno istakne tekst sa natpisom da kartica važi isključivo na parking mestima posebno obeleženim za osobe sa invaliditetom, tzv. “opštim invalidskim mestima’”

– U skladu sa navedenim stav, a i preporuka, svim lokalnim samoupravama je da se pridržavaju preporučenih standarda Evropske unije i osobama sa invaliditetom omoguće povlašćeno parkiranje isključivo na opštim invalidskim mestima, kao što je to i naznačeno na poleđini kartice. S obzirom da ne postoji ni jedan pravni akt koji na republičkom nivou uređuje ovu oblast, postupak izdavanja kartica je u nadležnosti lokalnih samouprava – rekli su iz Udruženja parkirališta Srbije.

Na kraju možemo da zaključimo: ne parkirajmo svoje automobile na mestima koja su namenjena osobama sa invaliditetom, budući da im tako uskraćujemo pravo da se parkiraju na kvalitetan način, na njima potreban prostor. Olakšajmo im normalno svakodnevno funkcionisanje u gradu i ne dovodimo ih u situaciju da plaćaju parking na mestima koja nisu namenjena njima, dok im mi zauzimamo njima besplatna i prilagođena parking mesta.

Izvor: Nsuzivo.rs
Foto: Pixabay