Početna Gradske teme Baka živi u prizemnoj kući, a komšijama plaća održavanje lifta

Baka živi u prizemnoj kući, a komšijama plaća održavanje lifta

iStock_000008239448_Small

Devedesetjednogodišnja Klara Mokranijanović već 17 godina plaća za održavanje lifta u koji nikada nije kročila, niti postoji u njenoj dvorišnoj prizemnoj kući u Ulici Miše Dimitrijevića 24, udaljenoj desetak metara od višespratnice na istoj adresi.

Svakog meseca na računu objedinjene naplate su, uz lift, i obaveze stalnog održavanja, održavanja higijene u zgradi i prihod Skupštine stanara. Za te troškove, koji joj se, kako smatra baka Klara, naplaćuju bez osnova, jer ih u svojoj izdvojenoj kući ne pravi, mesečno mora da izdvoji nešto više od 1.000 dinara od skromne penzije, koja iznosi jedva desetak hiljada dinara. Od useljenja u kuću od 52 kvadrata, njen sada pokojni suprug račune je redovno izmirivao, a ona je to nastavila posle njegove smrti 2000. godine.

Sada više ne želi i od “Informatike” i komšija iz višespratnice traži da bude oslobođena tog nameta. – Godinama sam ćutala, neuka sam, nisam znala kome da se žalim, a sada mi je sve teže da izdvojim tu hiljadarku – objašnjava baka Klara zbog čega se tek nedavno pobunila. – Svaki račun i dalje uredno platim, jer ne smem da dozvolim da se dugovi nagomilaju i da mi izvršitelji zakucaju na vrata.

Za pomoć se obraćala i mesnoj zajednici, ali bezuspešno. Pre nekoliko meseci pisala je i “Informatici”, odakle joj je stigao odgovor da se problem može rešiti na jedan od dva načina. U dopisu su je uputili da podnese zahtev Republičkom geodetskom zavodu da joj se dodeli posebni kućni broj ili da od Skupštine stanara u višespratnici sa istim brojem traži da donesu odluku da se na njen stan ne primenjuje odluka o tekućem i investicionom održavanju, kao i da ne daje novac u zajedničku kasu Skupštine stanara.

Ništa od toga, međutim, dosad nije rešeno. Njena dvorišna kuća je sagrađena nelegalno, tako da na svoj kućni broj ne može da računa, a odgovor iz Geodetskog zavoda čeka od maja ove godine. Skupština stanara, odnosno većina od 38 vlasnika stanova u zgradi, protivi se tome da starica bude izuzeta od ovih troškova.

– Tri puta smo povodom toga imali sednice Skupštine stanara, na koje je i ona pozivana, ali se nijednom nije odazvala – kaže za Novosti Miodrag Mihajlović, predsednik Skupštine stanara višespratnice. – Većina je bila protiv i ja tu ništa ne mogu da učinim.

U “Informatici” kažu da je slučaj “u proceduri”, ekipa ovog preduzeća je bila na terenu i “sve je zabeleženo”. – Čekamo da nam Skupština stanara dostavi njihovu odluku, kako bismo preduzeli dalje korake – navode u “Informatici”.

Izvor: Večernje novosti
Foto: Ilustracija