Početna Gradske teme Bazen na Novom naselju ponovo u gradskim planovima kao deo sportskog kompleksa

Bazen na Novom naselju ponovo u gradskim planovima kao deo sportskog kompleksa

0

Gradski urbanisti odlučili su da parcela na uglu Bulevara Jovana Dučića i Ulice Bate Brkića definitivno bude namenjena za izgradnju sportskih i rekreativno-komercijalnih sadržaja, a takve namere nalaze se u Planu detaljne regulacije Novom naselja, koji bi trebalo da bude usvojen u narednom periodu.

Ova parcela je nesuđeni, nikada izgrađeni bazen, potom divlja pijaca, pa i parking, a trenutno nije ograđena zaštitnom ogradom i predstavlja potencijalnu opasnost.

Vlasništvo nad parcelom na kojoj je trebalo da bude izgrađen bazen u ovom trenutku dele kompanije “Delhaize Serbia” (deo međunarodnog lanca marketa) i “Capitel Light Team” iz Veternika (koju je osnovao direktor “Šajkaške” Slobodan Milić Bocara), ali nijedna od firmi u ovom trenutku nije prijavila nikakve namere da na ovoj parceli nešto gradi.

Na pitanje da li je Grad pregovarao i ugovarao investiciju na ovoj lokaciji sa nekom od firmi, u Gradskoj upravi za građevinsko zamljište i investicije ne pominju nijedan dogovor osim onog od pre 13 godina sa firmom “Tuš”, koja je od najavljene investicije neslavno odustala.

Pomenuti Plan detaljne regulacije Novog naselja je u završnoj fazi donošenja i urbanistička rešenja koja se u njemu nalaze su verovatno i konačna rešenja, poručuju u Gradskoj upravi za građevinsko zemljište i investicije.

Cela parcela je površine 16.170 kvadrata i predviđena je za sportski centar sa četiri celine – bazenima sa salama za male sportove, teniski centar, fudbalski klub i sportsku halu.

“Uz produžetak Ulice Bate Brkića planira se izgradnja zatvorenog bazena, koji može da bude olimpijskih dimenzija za plivanje i skokove, uz mogućnost izgradnje dodatnih bazena manjih dimenzija. Uz bazene, moguće je planirati komercijalne sadržaje u prizemlju, kao i različite sportske sadržaje na spratovima. Uz Bulevar Jovana Dučića planira se izgradnja komercijalnih sadržaja i prostora namenjenog sportskim klubovima i drugim sportskim sadržajima. Slobodan prostor unutar parcele namenjuje se izgradnji otvorenih bazena, zelenim površinama, dečijem igralištu i baštama komercijalnih sadržaja”, dodaju u Upravi.

“Saga” sa nesuđenim bazenima počela je 2006. godine, kad je slovenački “Tuš” DOO zakupio gradsko građevinsko zemljište. Ugovor o zakupu potpisali su zainteresovana firma i nekadašnji Zavod za izgradnju grada 13. januara 2006. godine, zakup je uplaćen i primopredaja je finalizovana 24. marta iste godine. Zakup je bio na 90 godina, po ceni većoj od 62 miliona dinara.

“Investitor je od Gradske uprave za urbanizam i stambene poslove ishodovao Odobrenje za izgradnju od 5. maja 2008. godine i izvršio ispravku Odobrenja za izgradnju od 15. septembra 2008. godine. Odobrenje za izgradnju predviđa sledeću namenu prostor: sportska sala sa poslovnim prostorom, sportski poslovni prostor, zatvoreni bazen i otvoreni bazen sa pratećim platoom. Međutim investitor ‘Tuš’ nije sklopio Ugovor o naknadi za uređivanje građevinskog zemljišta i nije izgradio planirani objekat”, navode u Upravi.

Radovi nisu napredovali dalje od bazenske školjke, koja je namenu promenila u napuštenu rupu. Tek 2016. je građevinska inspekcija naložila zatrpavanje rupe duboke dva metra, ali ni taj posao nikad nije završen – naglo je prekinut i od tada se na ovoj lokaciji ništa ne dešava. Firma “Tuš” je propala, a međuvremenu pomenuta dva vlasnika ulaze u priču i kupuju zemljište.

Izvor: 021
Foto: Pixabay