Početna Gradske teme “Bejbi egzit”: Tvrđava vrvela od graje i veselja mališana

“Bejbi egzit”: Tvrđava vrvela od graje i veselja mališana

baby-390555_640

“Bejbi egzit – Festival optimizma” počeo je juče i trajaće još danas od 16 do 19 časova na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Ovogodišnji moto jednog od najvećih festivala za decu i porodicu u ovom delu Evrope je “Srbija po meri mladih”, a domaćin manifestacije je Fakultet za pravno-političke studije i “AIESEC”, koji se bave temom “Kako stvoriti ambijent da mladi ostanu, žive i rade u našoj zemlji“.

Jučerašnji lep dan išao je u prilog manifestaciji, te je Tvrđavu prvog dana “Bejbi egzita” posetio veliki broj mališana sa roditeljima, bakama i dekama.

Kao i prethodnih godina, i mali i veliki posetioci mogli su juče da učestvuju u najraznovrsnijim sadržajima raspoređenih po binama širom Tvrđave, kao što su “Šarena bina Dunava”, “Bina talenata”, “Bina šampiona”, “Đački oskar” ili “Ulica odgovornosti” na kojima su održavane predstave za namlađe, različite dečje radionice, društvene igre, nastupi kulturno-umetničkih društava i plesnih grupa.

Pored toga, mali Novosađani su mogli da posete i “Ulicu profesije” gde su se upoznavali sa predstavnicima najrazličitijih zanimanja. Tako su, na primer, mogli da nauče kako policajci stavljaju lisice uhapšenima, ili da probaju da daju vakcinu lutki. Takođe, mogli su i da se popnu u pravi vatrogasni kamion.

– Svake godine od početka smo ovde i drago nam je što smo uvek pozvani, a deci je uvek zanimljivo da vide kako kamion izgleda iznutra, da probaju našu opremu i da se slikaju – kaže vatrogasac Mika Francuz koji je u Vatrogasnoj brigadi još od 1986. godine.

– Klinci odlično sarađuju, a inače imamo i dosta poseta iz vrtića i prvih četiri razreda osnovne škole, koji svakog radnog dana u toku prepodneva mogu da dođu u obilazak naše stanice, dodao je Francuz.

Za posetioce ovogodišnjeg “Bejbi egzita” pripremljeno je i mnoštvo zabavnih programa, pa su im na raspolaganju i poligoni za trke rolerima ili biciklima kao i ringišpili, pa i čarobnjak Hari Magnus, koji je zabavljao okupljene mališane.

Pored toga, veliki broj organizacija i kompanija, iz oblasti ekologije, poljoprivrede, zdravstva i obrazovanja, predstavilo se sa različitim sadržajima i poklonima. Na jednom od takvih štandova predstavljen je i list za decu “Neven”, koji je spremio zanimljive radionice za najmlađe, kao što su bojanke, kvizove, razmišljanke i mozgalice za malo starije, kao i promotivne cene časopisa.

– “Neven” uglavnom prepoznaju roditelji, pa tu ljubav prenesu na decu, a mališani se oduševe kada vide kako je naš štand lep i šaren i koliko se trudimo oko njih i animiramo ih. Pored toga, svako dobije nešto na poklon, niko ne ode praznih ruku, tako da posetioci vrlo rado svrate na naš štand – kaže urednica lista Jelena Dopuđ.

U okviru humanitarne akcije “Igračkom do osmeha”, posetioci ovogodišenjeg “Bejbi egzita” mogu da kupe neku polovnu igračku, a sav novac ide za lečenje šesnaestogodišnje Teodore Milić, koja boluje od leukemije i kojoj je hitno potrebna skupa operacija u inostranstvu.

– Svi volimo život, a njoj 20, 50, 100 dinara znače sada mnogo više nego nama – rekao je Jovica Vukša iz Udruženja “Novi Sad ima srce”, koje stoji iza te akcije, zajedno sa udruženjima “Riplej”, “Komšija”, “Mame Novosađanke”, “Tate Novosađani”…

Izvor: Dnevnik
Foto: Ilustracija/Pixabay