Početna Gradske teme Beleže se lokacije sa ambrozijom u Novom Sadu

Beleže se lokacije sa ambrozijom u Novom Sadu

0

Poljoprivredni i Prirodno-matematički fakultet u narednom periodu će beležiti lokacije u Novom Sadu na kojima je prisutna ambrozija, kao i druge korovske biljke.

Grad je njima dodelio ugovor vredan 1,4 miliona dinara za ovaj posao. Oni su i ranije mapirali lokacije prekrivene korovom u Novom Sadu i ovo je treća godina zaredom da ova dva fakulteta obavljaju taj posao, jer uglavnom budu i jedini ponuđači.

Od njih se očekuje beleženje terena pod ambrozijom i davanje preporuke za dalji rad. To se odnosi na način tretiranja biljaka (mehaničko ili hemijsko), kao i na određivanje rokova kako bi se sprečilo cvetanje korova. Takođe, moraće i da naprave GPS snimke lokacija.

Prema podacima Laboratorije za palinologiju, koncentracija polena ambrozije u vazduhu u Novom Sadu je ovih dana umereno visoka. U međuvremenu, na terenu su radnici Gradskog zelenila koji uništavaju ambroziju na 9,5 miliona kvadratnih metara.

– Do sada je ukupno urađeno 3,41 milion kvadratnih metara, od toga oko 94 odsto košenjem, a ostatak hemijskim sredstvima. Trenutno se radi na 624.000 metara kvadratnih korovskih površina i to na Novom naselju, Pejićevim salašima, u Veterniku, Šangaju, Kovilju, Kisaču, Begeču i Sremskoj Kamenici – navode u Gradskom zelenilu za 021.rs dodajući da ove godine nisu angažovali podizvođače za ovaj posao.

Grad je ove godine, u junu, već bio dodelio jedan ugovor za isti posao mapiranja korova PMF-u i Poljoprivrednom fakultetu, s tim što su tada morali da mapiraju 9,5 miliona kvadratnih metara za 2,5 miliona dinara. Ovog puta će mapirati nešto više od pet miliona kvadratnih metara.

Izvor: 021/Zoran Strika