Početna Gradske teme Beljanski: Prekršena prava novinara RTV-a

Beljanski: Prekršena prava novinara RTV-a

logo-rtv-latinica

Novosadski advokat i stručnjak za medije Slobodan Beljanski ocenio je da bi se u nedavnim postupcima prema urednicima i novinarima Radio-televizije Vojvodine (RTV) moglo raditi o kršenju ljudskih prava, odnosno o mobingu i diskriminaciji.

On je rekao da je do takvog zaključka došao nakon prvih razgovora sa smenjenim novinarima. “Pobuđuje se sumnja da se radi o povredi dostojanstva i ugleda, profesionalnog integriteta, pa i o izazivanju straha”, kazao je Beljanski.

Naveo je i da će se, najverovatnije, pojedini novinari RTV-a, a možda i svi koji su smenjeni, obratiti sudu. Kako je rekao, još nije precizirano da li će ih on zastupati.

“Kakvi su im izgledi, nažalost, potvrđuje i izjava premijera, koji je objasnio da je tu sve čisto, u skladu sa zakonom i da je Upravni odbor radio po zakonu. Po mojoj oceni, na taj način on je potvrdio osnovanost jednog dela izveštaja Saveta za borbu protiv korupcije u kojem se govori o kršenju pretpostavke nevinosti od strane predsednika vlade i pojedinih ministara”, dodao je Beljanski.

Prema njegovim rečima, u ovim slučajevima se ne radi o pretpostavci nevinosti, ali se radi o nečemu veoma sličnom. “Preventivno se utiče na rad pravosuđa i sudiji se unapred kaže šta o tome misli vrh izvršne vlasti, a obeshrabruju se oni koji imaju nameru da ostvare svoja prava pred sudom”, ocenio je Beljanski.

Podsetimo, da je pre nekoliko dana promenjeno skoro celokupno rukovodstvo RTV-a i da su smenjeni urednici koji su do sada vodili informativni program, dok su sa mesta voditelja uklonjeni skoro svi koji su tu radili proteklih godina.

Skup podrške zaposlenima najavljen je za ponedeljak, 23. maj, ispred Studija M, dok je nova urednica Prvog programa RTV-a Nada Kalkan izjavila da “ne zna zašto se pravi problem oko smena kada niko neće ostati bez posla”.

Autor: Beta
Foto: RTV/Logo