Početna Gradske teme Beogradski “Prokop” spreman za otvaranje – od sutra kreće voz za Novi...

Beogradski “Prokop” spreman za otvaranje – od sutra kreće voz za Novi Sad

ThinkstockPhotos-voz (1)

Od sutra građani Srbije i Beograda dobijaju još jedan kapitalni objekat. Posle 42 godine i bezbrojnih otvaranja i zatvaranja radova, konačno su gotovi peroni buduće centralne stanice – Beograd centar, popularno nazvane “Prokop”, zbog mesta na kojem je ukopan na padinu Senjaka.

Projekat je zamišljen kao deo beogradskog železničkog čvora, ali zbog stalnog nedostatka sredstava i investitora nije bio ranije završen. Novu stanicu će sutra pustiti premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Skadar na Bojani, najperspektivnija i najduže građena stanica – “Prokop”, od sutra prima međunarodne i lokalne vozove.

Uređeno je za sada osam perona koji će u potpunosti zameniti centralnu, staru železničku stanicu i omogućiti da međunarodni vozovi više ne kasne ulazeći u Savski amfiteatar.

Oprema perona je najsavremenija, s novim klupama, video-nadzorom, svetlosnom signalizacijom i displejima koji obaveštavaju putnike o tačnom vemenu dolaska i odlaska željenog voza.

Od sutra kreće i nova linija – dva puta dnevno do Novog Sada sa “Prokopa”, ali i izgradnja pravog malog grada na samoj ploči perona, koja treba da ima tržni centar, hotel i sadržaje kakve imaju sve velike evropske stanice.

Izvor: RTS
Foto: Iluststacija – Guliver / ThinkstockPhotos