Početna Gradske teme Bez novih taksista dok Grad ne donese odluku

Bez novih taksista dok Grad ne donese odluku

0

taxi-474199_1920

Dokument koji bi trebalo da uredi broj taksista u Novom Sadu, ali i sve uslove i dokumentaciju koju oni moraju da poseduju trebalo bi uskoro da se nađe u skupštinskoj proceduri.

Kako kažu u Gradskoj upravi za saobraćaj, nacrt Odluke o taksi prevozu je sačinjen i u proceduri je donošenja, a prekopotreban je taksistima koji su se pre nekoliko dana žalili na njegovo višemesečno kašnjenje.

Zakonom je propisano da jedinica lokalne samouprave svojom odlukom propisuje bliže uslove za obavljanje taksi prevoza, donosi program u skladu sa saobraćajno-tehničkim uslovima koji definiše organizovanje taksi prevoza u okviru kojeg se organizuje i optimalan broj taksi vozila, uređuje posebne uslove koje treba da ispuni taksi prevoznik, karakteristike i obeležja taksi vozila, usklađuje cenu u okviru taksi tarife po kojoj se taksi prevoz mora obavljati na njenoj teritoriji i drugo. Ovlašćenja propisana Zakonom su u celosti sadržana u Nacrtu odluke o taksi prevozu putnika, koja je u proceduri donošenja – navode u Upravi.

Podsetimo da zbog nedostatka pomenutog gradskog akta ilegalni taksisti slobodno voze ulicama, a legalni ne mogu da dokažu da poštuju zakon. Naime, inspekcija trenutno nema na osnovu čega da kontroliše i kazni ilegalne taksiste čak i da ih zatekne na ulicama grada, dok se brojni legalci voze bez ikakvih papira jer ne mogu da ih dobiju.

Shodno novom Zakonu o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, Grad je trebalo da donese odluku o taksi prevozu još u novembru, ali to, iz nepoznatih razloga, nije učinjeno. Taksisti su se zbog toga prošlog petka okupili ispred Gradske kuće i zahtevali odgovore od čelnika, koji su im ponudili slično objašnjenje kao i nama.

Doduše, taksisti su se žalili i da Grad ne prestaje s sprovođenjem ispita za prijem novih taksista u gradu – iako ih ima na stotine viška, ali u Upravi kažu da su ispiti stopirani do donošenja Odluke o taksi prevozu i drugih neophodnih propisa.

Izvor: 021.rs
Foto: Ilustracija / Pixabay.com