Početna Gradske teme Bez prekida u lečenju onkoloških pacijenata

Bez prekida u lečenju onkoloških pacijenata

0

Poslednjih meseci zdravstveni problem broj jedan je koronavirus. To međutim ne znači da je lečenje svih ostalih bolesti stavljeno na čekanje. Među onima koji ne mogu da čekaju završetak pandemije su svakako hronični bolesnici i onkološki pacijenti čije se lečenje uprkos koroni odvija u kontinuitetu uz preduzimanje svih mera predostrožnosti. …
Poliklinika Kliničkog centra Vojvodine je zelena zona što se tiče koronavirusa, a to se postiglo pre svega dobrom organizacijom, poštovanjem zakazanih termina pregleda i efikasnim radom, kaže upravnik Prof. dr Dragan Dankuc.

“Sve naše kolege i medicinski radnici apsolutno vode računa da sve pacijente pregledaju da ih na neki način upute ako je potrebno i telefonskim putem savetuju, da ako ne moraju da dolaze da to obave na taj način. Ono što je bitno da sve onkološke konsultacije sa velikim brojem pacijenata koji su sa malignom bolešću dolaze redovno na kontrole i oni imaju prioritet kao i naše trudnice.”

Kao preventivna mera na ulazu u Polikliniku svim pacijentima se meri temperatura, kaže Dankuc.

“Ukoliko se ustanovi da neko ima temperaturu preko 37,5 on se upućuje u neku od kovid ambulanti, jer je suspektno da postoji neka infekcija. Da li je kovid 19 ili neka druga infekcija ali se mora jednostavno odvojiti od drugih pacijenata.”

Prekida u radu od početka epidemije nije bilo ni na Institutu za onkologiju u Sremskoj Kamenici ni po pitanju dijagnostike niti kada je reč o davanju neophodne terapije. Rekordnih 200 operacija tokom juna govori u prilog tome, ističe Prof. Dr Tihomir Dugandžija sa Instituta za onkologiju Vojvodine.

“Nesmetano se odvijao i proces radio terapije, hemio terapije, potom hirurški proces, dijagnostički proces, primena ciljane terapije, primena imuno terapije i sve ono što je potrebno za proces dijagnostike i lečenja onkoloških pacijenata.”

Kako su onkološki pacijenti visokorizična grupa za obolevanje od korona virusa od izuzetne je važnosti, ističu stručnjaci, da preventivne epidemiološke mere sprovode i u svom neposrednom okruženju.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay