Početna Gradske teme Bira se najlepša bašta Novog Sada: Prijavite se!

Bira se najlepša bašta Novog Sada: Prijavite se!

0

Color Media Communications, list “Dnevnik” i Novosadska televizija pokrenuli su “Izbor za najlepšu baštu Novog Sada“.

Projekat je predstavljen na konferenciji za medije na kojoj su govorili Robert Čoban, predsednik Color Press Grupe, Emilija Marić, direktorka Novosadske televizije, Aleksandra Brzak, urednica Novosadske hronike lista “Dnevnik” i Olivera Balašević, jedan od članova žirija.

U vreme stare Jugoslavije kada biste nekome pomenuli Novi Sad, njemu bi prva asocijacija bila uređenost, zelene površine, cveće, nešto što ukazuje na neku uređenu urbanu sredinu. Videli smo konkretne akcije Gradskog zelenila, poput uređenja Kameničkog parka, koji je jako lepo sređen, a mi želimo da se u to uključe i građani. Zato smo organizovali ovu akciju, koja nije ništa novo, ali želimo da preraste u tradiciju i da time afirmišemo sve građane da što više brinu i što lepše uređuju svoje bašte“, rekao je Robert Čoban.

Olivera Balašević, koja će biti član žirija, rekla je da zna kakvi su ljudi koji brinu o cveću, te da su “i oni sami pomalo cvetovi”.

I već unapred brinem kako da odredimo pobednika, a da ne uvredimo ostale. Znam da to zvuči pomalo salajački, ono – izvinite ako smo vas nečim uvredili – ali, nekako u tom stilu razmišljam da možda sve bašte proglasimo najlepšim, a samo jednu naj najlepšijom“, predložila je Olivera Balašević, rekavši da joj je drago što može da učestvuje u traganju za nečim najlepšim, te da i ona sama čitav život “nešto slično radi na crno”.

Opisujući kako i sama brine o svojoj bašti, Olivera je prepričala anegdotu o baki svoga supruga Đorđa Balaševića.

Dve trećine svog života živim u Ulici Jovana Cvijića i htela, ne htela, primila sam ovdašnje rezone. Đoletova baka, koja je, citiram, bila gazdarica dok se mlada snaja nije nadžedžila. Teška srca je odvajala parče dvorišta u svrhu ukrasne botanike, a sve ostalo bi zasejala voćem, povrćem, ribizlama, jagodama. Moram da izrazim divljenje i danas kad je se setim zbog količine minerala i vitamina koje je uspevala da proizvede na onako malom komadu bašte i znam da bi danas bila ponosna na mene kad postavim ključno pitanje – biramo li mi danas najlepšu baštu ili najlepšu bašticu“, ispričala je Olivera Balašević.

Ako želite da vašu baštu na koju ste tako ponosni – vide i drugi, a da pri tome osvojite vredne nagrade, prijavite se putem mejl adrese najlepsabasta@gmail.com ili Fejsbuk stranice “Najlepša bašta Novog Sada“. Pošaljite svoj kontakt i fotografije bašte ili balkona.

Žiri će činiti poznate ličnosti, stručnjaci iz oblasti hortikulture i predstavnici medija.

Izbor traje od 15.04. do 15.06. kada će biti proglašeni pobednici u dve kategorije:
1. Najlepšta bašta
2. Najlepši balkon