Početna Gradske teme Birokratija “sahranila” Novosađanina

Birokratija “sahranila” Novosađanina

0

U Osnovnom sudu u Novom Sadu, ponovo će se utvrđivati kako je došlo do greške da Novosađanina Đorđa Miloševića (80), Klinički centar Vojvodine, 19. januara 2018. proglasi mrtvim, jer je Apelacioni sud u Novom Sadu u celosti ukinuo prvostepenu presudu i naložio da se suđenje ponovi.

Takva odluka doneta je jer je, kako su obrazložili, pogrešno ili nepotpuno utvrđeno činjenično stanje. Zbog toga se slučaj vraća na ponovno suđenje, a glavna rasprava je zakazana za 1. novembar.

Prvostepenom presudom, sud je obavezao Klinički centar Vojvodine da penzioneru, umesto pola miliona dinara, koliko je on tražio na ime povrede ugleda i časti, isplati 300.000 dinara, i da snosi troškove sudskog postupka. Zdravstvena ustanova se, međutim, žalila na tu odluku, a Apelacioni sud je ukinuo presudu.

Da se administrativnom greškom više ne vodi među živima, vremešni penzioner je saznao tek nekoliko meseci kasnije, kada je želeo da registruje automobil i za taj posao angažovao agenciju. Kada je počeo da istražuje o čemu je reč, u matičarskoj službi je saznao da je u knjigu umrlih upisan na osnovu potvrde o smrti iz KCV. Zbog toga je ostao bez važećih dokumenata, nije primao penziju, niti je mogao da ide kod lekara po lekove, a srčani je bolesnik sa tri bajpasa i ima dijabetes. Za dokazivanje da je živ, trebalo mu je tri meseca.

Vlasnik angažovane agencije za registraciju vozila Nebojša Đurić je na prethodnom suđenju u svom svedočenju potvrdio Miloševićevu priču. Naveo je da se i on sam našao u čudu kada mu je po povratku iz policije, advokat koji za njegovu firmu obavlja registraciju vozila, saopštio da je klijent mrtav.

– Svašta mi je u tom momentu prošlo kroz glavu, jer sam i ja kao zastupnik firme bio doveden u nezgodnu situaciju. Pozvao sam Miloševića sutradan u kancelariju i saopštio mu koji je problem. Čovek se našao u čudu, ponavljajući kako je to moguće – kazao je Đurić.

Pravni zastupnik KCV je izjavio da je potvrda o smrti Đorđa Miloševića izdata na osnovu informacije iz Centra za socijalni rad.

Povodom ovog slučaja, KCV je posle objavljivanja u medijima, u avgustu prošle godine saopštio da je u januaru te godine u toj zdravstvenoj ustanovi hospitalizovan pacijent istog pola, imena i prezimena, a bez dokumenata na osnovu kojih bi se utvrdio njegov identitet. Od nadležnih organa su, kako su izjavili, dobili podatke da je reč o Đorđu Miloševiću sa identifikacionim podacima o toj osobi (JMBG i adresa stanovanja).

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay