Početna Gradske teme Bista Tarasa Ševčenka biće postavljena uz Aleju Mike Antića

Bista Tarasa Ševčenka biće postavljena uz Aleju Mike Antića

Savet za kulturu Skupštine grada prihvatio je, većinom glasova, odluku o postavljanju biste Tarasa Ševčenka.

Bista Tarasa Ševčenka, istaknutog ukrajinskog pesnika i slikara, borca za slobodu slovenskih naroda, biće izrađena od bronze, visine 105 centimetara, na postamentu od granita, visine 200 centimetara i postavljena na uređenoj zelenoj površini uz Bulevar cara Lazara i Aleju Mike Antića.

Inicijativu za postavljanje biste podnela je Ambasada Ukrajine u Beogradu, ukrajinsko-rusinska zajednica u Vojvodini, a Gradska uprava Lavova, u kojem postoje ulice Srpska i Vuka Karadžića, donela je odluku da izrada ove biste bude poklon Novom Sadu, navedeno je u saopštenju.

Gradski odbor Demokratske stranke Srbije ranije je ocenio kao “potpuno neprimerenu i neprihvatljivu” inicijativu za postavljanje spomenika Tarasu Ševčenku u Novom Sadu.

– Taras Ševčenko se proslavio kao borac za nezavisnost Ukrajine od majke Rusije, mnogo više nego kao umetnik i kulturni radnik – naveo je DSS.

Ta stranka je kao “naročito problematičnu” ocenila činjenicu da predlog dolazi iz ukrajinskog grada Lavova, za koji DSS tvrdi da je “uporište ukrajinskih neonacista”.

– Novi Sad ne treba da remeti odnose sa Rusijom i nepromišljenim aktima izaziva razočaranje i potencijalni bes najvećeg prijatelja i zaštitnika u međunarodnoj areni kakav Rusija dokazano jeste – naveo je tada DSS.

Izvor: Beta/021
Foto: Ilustracija