Početna Gradske teme Bolesti krvnih sudova i tumori kose Novosađane

Bolesti krvnih sudova i tumori kose Novosađane

0

Stanovništvo Novog Sada je demografski staro stanovništvo. Novosađanke i Novosađani najčešće obolevaju od bolesti srca i krvnih sudova, tumora i bolesti respiratornih organa. Stopa mortaliteta je nepovoljna (11,2 promila), a stopa nataliteta je niska (12 promila) što ima za rezultat nizak prirodni priraštaj (0,8 promila). To, ugrubo, pokazuju podaci analize “Zdravstveno stanje stanovništva Grada Novog Sada 2016. godine” koju je uradio Institut za javno zdravlje Vojvodine.

Analiza pokazuje da su najznačajniji uzroci bolničkog i vanbolničkog obolevanja odraslih masovne nezarazne bolesti (kardiovaskularne bolesti, maligna oboljenja, hronične bolesti organa za disanje i dr.) kao i grupa bolesti mišićno-koštanog sistema i vezivnog tkiva (reumatoidni artritis, osteoporoza, bol u leđima, cervikalni sindrom) koje su značajni uzroci odsustvovanja sa posla i invaliditeta. Vodeći uzroci smrtnosti stanovništva Novog Sada su hronične nezarazne bolesti (kardiovaskularne bolesti (786), maligne bolesti (523) i bolesti sistema za disanje (33)) koje čine 81,7 odsto ukupnog mortaliteta.

Žene u bolnicu najčešće odlaze zbog spontanog porođaja jednoplodne trudnoće. U 2016. godini to je bilo 4.125 puta. Na drugom mestu su zloćudni tumor dojke (2.635), porođaj carskim rezom kod jednoplodne trudnoće (1.929) i seropozitivna reumatoidna zapaljenja zgloba (1.124). Muškarci su boravili na bolničkom lečenju najčešće zbog zloćudnih tumora dušnika i pluća (1.746 osobe), hronične ishemijske bolesti srca (1.020) i zloćudnog tumora debelog creva (96).

Do ovakvih rezultata doveli su nas nepravilna ishrana, fizička neaktivnost, pušenje, gojaznost, hipertenzija, odnosno dugotrajno prisustva svih ovih faktora rizika, štetnih navika i ponašanja, smatraju u Institutu za javno zdravlje Vojvodine.

Dobra vest je da je u 2016. godini broj otkrivenih HIV pozitivnih osoba za 30% manji u odnosu na 2015. godinu kada je registrovan najveći broj novootkrivenih HIV infekcija u jednoj godini od početka realizacije Projekta koji se sprovodi u saradnji sa Upravom za zdravstvo Grada Novog Sada.

Izvor: Novisad.com
Foto: Ilustracija/Pixabay