Početna Gradske teme Brisanje odredbi zbog nadležnosti APV

Brisanje odredbi zbog nadležnosti APV

marinika-cobanu-pokrajinski-sekretarka-omladina-sport-vojvodina-gov-rs-jpg_640

Osmočasovna javna rasprava o Nacrtu zakona o sportu, koji su na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje predstavili ministar omladine i sporta Vanja Udovičić sa saradnicima, a u organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, završena je postignutim dogovorima da se brišu odredbe Zakona koje su narušavale izvorne nadležnosti APV u oblasti sporta, saopšteno je danas iz Vlade Vojvodine.
Kako se dodaje, iako je na početku, u svom uvodnom obraćanju pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Tepić izrazila zabrinutost da se kroz ovaj Zakon, “na mala vrata uspostavlja centralizacija budžetiranja i odlučivanja svodeći autonomnu pokrajinu ne samo na službu Ministarstva, već ponegde i na udruženja građana”, predstavnici Ministarstva najavili su da će sve ove odredbe brisati iz teksta Zakona o sportu.

“Na ovom iscrpnom radnom sastanku uspeli smo da Nacrt zakona o sportu svojim primedbama, preporukama i zaključcima dopunimo, a kako bismo sutra na našem radnom putu imali jedan dokument koga ćemo se svi pridržavati i koga ćemo poštovati. Činjenica da smo kroz polemiku, na ovoj javnoj raspravi, došli do toga da su kolege iz Ministarstva prihvatili naše sugestije i primedbe koje se tiču brisanja pojedinih odredbi kojima je pokušano umanjenje nadležnosti AP Vojvodine, ali i uvođenje nadzora i kaznenih odredbi za autonomnu pokrajinu, smatram da smo postigli jedinu moguću meru u nadležnostima u daljoj politici sporta. Sve drugo bilo bi suprotno Ustavu, Zakonu o državnoj upravi, Zakonu o utvrđivanju nadležnosti i nizu drugih sistematskih zakona”, zaključila je sekretarka Tepić.

Ministar Udovičić je predstavljajući Nacrt zakona rekao da će sve preporuke dobijene na novosadskoj javnoj raspravi svakako naći svoje mesto u tekstu Zakona.

Pored sekretarke Tepić i ministra Udovičića na javnoj raspravi učestvovali je preko stotinu predstavnika lokalnih samouprava, pokrajinskih granskih saveza, klubova, visoko obrazovnih ustanova i republičkog i pokrajinskog zavoda za sport i medicinu sporta.

Autor: RTV
Foto: vojvodina.gov.org