Početna Gradske teme Britanska ambasada stiže u Novi Sad

Britanska ambasada stiže u Novi Sad

0

Britanska ambasada će 1. i 2. jula u Kulturnoj stanici “Svilara” u Novom Sadu organizovati svoju treću PopUp (pokretnu) ambasadu.

Tokom ova dva dana će biti realizovano više aktivnosti kojima Britanska ambasada želi da približi svoj rad građanima Novog Sada. Fokus programa će istovremeno biti na projektima koje Britanska ambasada realizuje uz podršku partnerskih institucija, organizacija i pojedinaca iz Novog Sada, kao i na njihovom značaju za ukupne britansko-srpske odnose.

Program novosadske PopUp (pokretne) ambasade će tematski biti posvećen kulturnim vezama između Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva, te zaštiti životne sredine, budući da će Ujedinjeno Kraljevstvo (grad Glazgov) u novembru biti domaćin globalne konferencije UN o klimatskim promenama – COP26.

Planirane aktivnosti u PopUp ambasadi u Novom Sadu uključuju: promociju programa stipendija Čivning (Chevening) za postdiplomske studije na britanskim univerzitetima, radionicu o baštovanstvu u urbanim uslovima, prikazivanje filma Ser Dejvida Atenboroa o klimatskim promenama, vožnju biciklima, izložbe “UK Influences/Uticaji” (u saradnji sa SKC Novi Sad) i “Britanci u Drugom svetskom ratu u Jugoslaviji” (u saradnji sa Arhivom grada Novog Sada), posetu Koviljsko-petrovaradinskom ritu itd.

Koncept PopUp (pokretne) ambasade je 2016. godine osmislio i pokrenuo jedan švajcarski ambasador, u cilju direktnijeg kontakta sa građanima države u kojoj je službovao, kao i građenja nove vrste bilateralnih odnosa između država. Od tada naše kolege diplomate širom sveta dalje razvijaju ovaj koncept kako bi podstakli kvalitetniju i otvoreniju komunikaciju i nove formate rada u diplomatiji.

Britanska ambasada je prethodne PopUp (pokretne) ambasade organizovala u Nišu i Valjevu.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay