Početna Gradske teme Brodovi propalog Borovičinog preduzeća prodati za 16 miliona dinara

Brodovi propalog Borovičinog preduzeća prodati za 16 miliona dinara

0

Trgovinska radnja “Greni” iz Rume kupila je za 16 miliona dinara 11 plovila koja su pripadala preduzeću “Dunav Grupa Agregati”, nekadašnjem gigantu “Heroj Pinki”.

U zapisniku novosadskog Privrednog suda navodi se da je “Greni”, odnosno preduzetnik Bojan Perić, kupovinu ostvario po ceni koja je za nepunih 400.000 dinara veća od početnih 15,6 miliona dinara, preneo je Tanjug.

U izveštaju se navodi da su na licitaciji učestvovali i beogradske “Ovčar-Kablar tekovine”, “Bovita Konsalting” i “SGC Plus”, kao i “Šlap fer” iz Osipaonice.

“Greni”, koji se bavli proizvodnjom, kao i maloprodajom i veleprodajom voća i povrća u Rumi i Sremskoj Mitrovici, sada je postao vlasnik ledolomaca “Vučevo”, istovarivača “Jegrička”, skele “Požarevac”, teretnjaka “Zrenjanin”, tankera “Obnica”, kao i brodova tegljača “Osovlje”, “Jelica”, “Dilj”, “Zmajevac”, “Vlajna”, i jednog tanka.

Kako je preneo Tanjug, u zapisniku suda sa prodaje održane 8. jula navodi se da je kao javnost prisustvovao Dušan Borovica, nekadašnji vlasnik “Dunav Grupa agregati”.

Prema podacima iz stečajnog postupka, procenjena vrednost plovila je veća od 31,2 miliona dinara, a na doboš su došli za pola cene. Najvredniji je teretnjak “Zrenjanin”, čija je procenjena vrednost 11,1 milion dinara, a zatim sledi ledolovac “Vučevo” u vrednosti od 6,6 miliona dinara.

Kako saznajemo, postojala je mogućnost da se brodovi prodaju po većim cenama i to od firme iz Rume koja ih je na kraju i kupila po nižoj ceni, ali je odbor poverilaca odbio direktnu pogodbu.

Uvidom u kvartalni izveštaj o stečajnom postupku nad “Dunav Agregati” navodi se da je stečajni upravnik odbor poverilaca 20. aprila obavestio o prodaji 11 brodova javnim nadmetanjem, a da su oni njega 6. maja obavestili da imaju zainteresovanog kupca za kupovinu brodova po procenjenoj vrednosti.

“Dana 09. maja zaprimljen je dopis od strane zainteresovanog kupca ‘Greni’ TR Ruma za kupovinu brodova neposrednom pogodbom po procenjenoj vrednosti. Stečajni upravnik je obavestio Privredni sud, Odbor poverilaca, razlučne i založne poverioce da povlači Obaveštenje o nameri prodaje od 20. aprila i zatražio je saglasnost razlučnih/založnih poverilaca za prodaju po procenjenoj vrednosti kupcu ‘Greni’ TR Ruma, s obzirom na to da je ponuda 50 odsto veća od one koja bi bila početna na javnom nadmetanju. Stečajni upravnik nije dobio traženu saglasnost od svih razlučnih/založnih poverilaca”, navodi se.

Osim toga, dodaje se i da su zaprimljene su još dve ponude za kupovinu neposrednom pogodbom svih brodova po ceni od 33 miliona dinara, koju je dostavio zainteresovani Slobodan Živanov iz Beograd. Za kupovinu broda “Jelica” bilo je zainteresovano “Latinkić” PR iz Titela.

Članovi odbora odbora poverilaca “DMB Shipping”, preduzeća povezanog sa Borovicom, i Ranka Đukić iz Beograda, putem mejla su obavestili stečajnog upravnika da smatraju da bi bilo najcelishodnije da se nastavi postupak javnog nadmetanja.

Prema podacima iz stečaja, ovim je prodata skoro sva pokretna imovina “Dunav Grupe Agregati”, a u stečajnoj masi ima još nešto zemljišta u raznim opštinama na području Vojvodine.

Podsetimo, Grad Novi Sad je ove godine tužio kompanije “Dunav Grupa DOO”, “Dunav Grupa Agregati”, kao i “DMB Shipping”, tražeći u parničnom postupku više od 1,4 milijarde dinara.

“Pravni osnov podnošenja tužbe protiv tuženih radi poništaja ugovora je zaštita imovinskih prava i interesa Grada Novog Sada sa ciljem naplate potraživanja Gradske poreske uprave. Gradska poreska uprava bila je stečajni poverilac u postupku koji se vodio pred privrednim sudom u Novom Sadu. Predmet tužbenog zahteva je usmeren na utvrđivanje toga da su ugovori kojima se ustanovljavaju hipoteke na brodovima bez pravnog dejstva prema stečajnoj masi. Vrednost spora tužbenog zahteva proizilazi iz ugovora koji su predmet parničnog postupka”, navela je tada gradska uprava.

Dodali su i da je tužba “proizašla iz stečajnog postupka koji se vodio protiv ‘Dunav grupa agregati’ i vezana je isključivo za potraživanje Gradske poreske uprave od ovog dužnika”.

Izvor: 021.rs
Foto: Grad Novi Sad