Početna Gradske teme Broj posetilaca Štranda ograničen na 14.400, fizička distanca i tokom boravka u...

Broj posetilaca Štranda ograničen na 14.400, fizička distanca i tokom boravka u vodi

0

Kako bi se sprečilo širenje virusa korona u Novom Sadu, “Gradsko zelenilo” je donelo nove mere koje se tiču boravka na Štrandu.

Na osnovu naredbe Gradskog štaba za vanredne situacije Novog Sada od 3. jula, a u vezi sa Preporukama za rad javnih kupališta na rekama i jezerima Instituta za Javno zdravlje Vojvodine, na Štrandu važe nova pravila zbog virusa korona.

Na Štrandu u istom trenutku može da boravi najviše 14.400 osoba, što je u skladu sa preporukom Instituta za javno zdravlje Vojvodine da na 100 kvadratnih metara boravi maksimalnih 15 ljudi.

Obavezna fizička distanca između posetilaca, kao i među zaposlenima, mora da bude od 1,5 do 2 metra. Fizička distanca se odnosi i na boravak u vodi.

Takođe, minimalna razdaljina se odnosi i na zakupce kabina, koji mogu da budu zajedno u grupi jedino ako su članovi istog domaćinstva. Razdaljina mora da postoji i kada su u pitanju ležaljke i druga mesta na plaži.

Naređeno je da se dezinfekcija ležaljki ili drugih sedećih mesta obavlja nekoliko puta u toku dana, naročito nakon što određeni posetilac prestane sa njenom upotrebom, a pre nego što je upotrebi drugi posetilac.

Ukazuje se na to da je neophodno da se svaki posetilac nakon kupanja u Dunavu istušira na tuševima, dok se ističe da će se monitoring vode redovno obavljati. Takođe, prilikom konzumiranja vode sa česme neophodno je da se to radi bezkontaktno, bez naslanjanja na česmu.

Na vidljiva mesta na Štrandu je potrebno da se istaknu informacije o higijenskim postupcima sa smernicama o pravilnom ponašanju i merama zaštite kojih se treba pridržavati. Takođe, neophodno je i da na vidljiva mesta budu postavljeni dozeri sa dezinfekcionim sredstvima.

Kako se navodi u novoj odluci, dezinfekcija i čišćenje sanitarnih čvorova vrši se na svaka dva sata. Korišćenje sanitarnih čvorova je ograničeno shodno njegovoj prostornoj veličini i propisanim sanitarnim uslovima.

Smeće sa plaže mora redovno da se odnosi, što je jedna od mera održavanja redovne higijene plaže.

Ugostiteljima se preporučuje redovna dezinfekcija inventara i držanje fizičke distance, odnosno poštovanje svih preporuka za ugostiteljske objekte dostupne na sajtu Instituta za Javno zdravlje Srbije.

– Poštujući ove preporuke JKP “Gradsko zelenilo” će obezbediti sve uslove za bezbedan boravak posetilaca na plaži – navodi se u saopštenju komunalnog preduzeća.

Izvor: 021
Foto: NsHronika