Početna Gradske teme Broj žalbi Novosađana ombudsmanu porastao za 20 odsto

Broj žalbi Novosađana ombudsmanu porastao za 20 odsto

0

Godinu koja je za nama obeležio je povećan broj žalbi Novosađana. Tokom 2020. građani su podneli 202 pritužbe Lokalnom ombudsmanu. Ukoliko se navedeni podatak uporedi sa podacima iz 2019. godine, uočava se trend povećanja od 20 odsto.

Pandemija korona virusom je uticala i na način obraćanja organima zaštite, te je opao broj lično podnetih pritužbi (upola manje u odnosu na prethodnu godinu), dok se duplirao broj pristiglih putem pošte.

– Svakako da je epidemija uticala i na razloge obraćanja građana, kao i na lica na koja se Novosađani žale, tako da je tokom 2020. godine bilo onih koji su se žalili na Кrizni štab, na neisplaćenu pomoć države od 100 evra po građaninu, ali i na ograničeno kretanje i kašnjenje u izdavanju dozvola za kretanje za vreme policijskog časa, nemogućnosti penzionera da nabave lekove, nemogućnost odlaska na preglede kod lekara i slično – rekla je Marina Popov Ivetić Lokalni ombudsman Grada Novog Sada.

Među žalbama koji su uobičajene za rad Lokalnog ombudsmana najčešće se nalaze komunalni problemi, održavanje zgrada koji imaju profesionalnog upravnika, dužina postupka pred organom uprave, neodgovaranje organa na upućene zahteve i dopise, neizvršavanje donetih rešenja, odnos zaposlenih u organima prema građanima, visina utvrđene obaveze i zastarelost potraživanja.

Iz zaštitnika građana dodaju da je bilo pritužbi na radno vreme ugostiteljskih objekata i buku, parkiranje van obeleženih parkinga, kao i na gomilanje kabastog otpada nelegalnu gradnju i ozakonjenje objekata, održavanje zelenih površina i zamenu starih kontejnera.

Ukoliko ste se našli u nekoj od ovih situacija ili su vaša prava ugrožena na neki drugi način možete se obratiti Stručnoj službi Lokalnog ombudsmana na broj telefona 021/420-211 svakog radnog dana od 9 do 14 časova, a pritužba možete podneti PUTEM SAJTA, mejla lokalni.ombudsman@novisad.rs ili lično u njihovim prostorijama.

Izvor: nsuzivo.rs
Foto: Pixabay