Početna Gradske teme Bruto plate u javnim preduzećima veće od 82.000 dinara

Bruto plate u javnim preduzećima veće od 82.000 dinara

dinari_700

Zaposleni u novosadskim javnim preduzećima kojih ima oko 6.000, i pored krize i dalje primaju dobre plate, pa tako u proseku bruto plate prelaze 82.000 dinara.

Mada je prosek dobar, ne primaju svi isto, pa ima onih sa nižim prosekom, minimalcem i kašnjenjima u isplati kao što je “Stan”, a ni “Put” ni “Čistoća” već duže vreme ne stoje najbolje.

Ono što je izvesno je da i direktori dobro zarađuju jer svi u proseku imaju oko 176.000 dinara bruto, ali tu se mora napomenuti da će uslediti smanjenje jer je nedavno umanjena plata gradonačelnika Miloša Vučevića na oko 120.000 dinara neto. Prema skupštinskoj odluci niko od direktora ne sme da ima veću platu od prvog čoveka grada.

Inače, skoro sva javna preduzeća su u planovima poslovanja za ovu godinu na vidnom mestu predstavila podatke o prosečnim zaradama radnika i direktora, što je novina u odnosu na neke ranije godine. Jedino preduzeće koje je to sakrilo je “Urbanizam”, ali se i kod njega može okvirno izračunati.

Kada se pogledaju svi podaci o primanjima, najviše plate su i dalje u ZIG-u, “Urbanizmu” i “Poslovnom prostoru”, odnosno najniže su u “Stanu”, “Zelenilu”, “Putu” i “Čistoći” i tako je već godinama.

Kako su plate u tabelama date u bruto iznosima, napomenimo da bi prosečna zarada za sva preduzeća u neto iznosu bila preko 50.000 dinara.

Bruto plate u javnim preduzećima veće od 82

*Urbanizam nije jasno predstavio podatke, tako da je prosečan rezultat računice godišnja suma plate podeljena sa brojem radnika i 12 meseci
**Stan nema usvojen plan poslovanja za 2016, a od ranije je poznato da se isplaćuju minimalci zbog predstečajnog stanja u preduzeću.

Izvor: 021.rs
Foto: 021.rs