Početna Gradske teme “Budi donor! Postani heroj!”: 700 na listi za transplantaciju organa

“Budi donor! Postani heroj!”: 700 na listi za transplantaciju organa

budi donor

Srbija se nalazi na pretposlednjem mestu po doniranju organa, dok 700 ljudi u našoj zemlji čeka na transplataciju jetre, bubrega ili srca, rekla je Jelica Alargić, koordinatorka udruženja “Pan Transplant” na predavanju za zdravstvene radnike sa temom “Uloga zdravstvenih radnika u razvoju transplantacionog i donorskog programa” u Dečijoj bolnici.
Ona je to rekla na predavanju za zdravstvene radnike sa temom “Uloga zdravstvenih radnika u razvoju transplantacionog i donorskog programa” u Dečijoj bolnici. Osnovni cilj projekta “Budi donor! Postani heroj!” je podizanje svesti građana o značaju doniranja organa i objašnjavanje svih nejasnoća i zabluda koje postoje. Takođe, projekat ima za cilj da se poveća broj transplantacija u našoj zemlji i produži život mnogim pacijentima kojima transplantacija predstavlja jedinu šansu za život.
“Tajna uspeha u lečenju je istinita i pravovremena informacija koju pacijenti treba da dobiju od svih zdravstvenih radnika i zato mi radimo na njihovoj edukaciji u vezi sa ovom temom”, istakla je Alargić.
Projekat su inicirali Udruženje transplantiranih pacijenata Vojvodine “Pan transplant” i “Transplant heroji” odnosno Udruženje roditelja čijoj su deci presađeni organi, a podržali zdravstveni radnici Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine.

Autor: 021.rs