Početna Gradske teme Budi heroj: Humanitarna akcija podele paketića na Trgu slobode

Budi heroj: Humanitarna akcija podele paketića na Trgu slobode

Nova godina se bliži, a veliki broj dece bude preskočen u dodeli novogodišnjih paketića. Klub „Ronin“ već deceniju skuplja paketiće za decu obolelu od cerebralne paralize, dečje paralize, decu iz Udruženja distrofičara, gluvonemu decu i decu iz Velikog rita (ukupno 328 paketića). Ovo je jedanaesta akcija po redu.

U okviru festivala “Novosadski Winter Fest”, dodela paketića održaće se u petak, 27. decembra u 12 sati, u centru Novog Sada, na Trgu Slobode.

Projekat “Budi heroj”, pod istoimenim sloganom, bazira se na činjenici da kroz raznorazne akcije davanja i pomaganja, najpre socijalno ugroženim porodicama, pronađete heroja u sebi. A on čuči u svakom od nas. Treba ga samo razmrdati. Uspavao se. Od briga, problema, besparice, traganja za životnim ciljem…uspavao se. Sve počinje prvim korakom. Hajde da ga načinimo zajedno.

O Miši Bačulovu, idejnom tvorcu projekta „Budi heroj“ 

Treći u svetu u tajladskom boksu, vicešampion Balkana Miša Bačulov, ponosni vlasnik 30 medalja, suprug, otac dve ćerke, u iščekivanju treće princeze koja je na putu, trener, vlasnik kluba „Ronin Gym”, u kojem obučava nove borce, dugi niz godina bavi se i humanitarnim radom – do sada je organizovao trideset humanitarnih turnira „Borbom protiv nasilja”.

Miša je ujedno idejni tvorac i projekta „Budi heroj“ u okviru koga klub „Ronin“ već deceniju skuplja paketiće za decu obolelu od cerebralne paralize, dečje paralize, decu iz Udruženja distrofičara, gluvonemu decu i decu iz Velikog rita.

Miša Bačulov:

– Omiljeni junaci moje generacije bili su Supermen, Betmen, Nindža kornjače i njihov učitelj Splinter koji ih je i stvorio, Ajron men, pa možda i Hulk, što da ne.
– I još od detinjstva, dok sam imao par bezuspešnih pokušaja da letim s komšijine trešnje, ili da podignem mamin “Reno 5”, bio sam opčinjen njima, diveći se ne samo snazi i moćima koje su posedovali, nego i toj neutaživoj želji da pomognu drugima. Slabijima, nemoćnijima, onima koji tonu u provaliju.
– Kada sam shvatio da ne mogu biti junak svog detinjstva, nego da moram da delam, radim na sebi, predano, posvećeno, da treniram, učim jezike, pomažem drugima, tada sam shvatio vrlo važnu životnu lekciju: da upravo pomažući prvo sebi možemo inspirisati i druge.
– Svoju neustrašivost usmerio sam na sport, svoju priču na učenje jezika, svoju snagu na borbenost u ringu, umesto na ulici, svoj džentlmenski, urođen manir na svoju porodicu…shvatajući da postajem heroj svog života.
– I zato se pitam: zašto svako od nas ne bi to postao?
– Promeni svest, da bi mogao da menjaš svet.
– Počni od sebe, kao što sam ja počeo onda kada sam shvatio da ne mogu da poletim. Jer nemam krila.
– I zato, hajde da zaboravimo mraćnu stranu života i da napravimo taj prvi korak u pravljenju heroja. Jer, identifikuj se s nekim ko zaista želi sveopšte dobro.“