Početna Gradske teme Buduće mame u Novom Sadu čekaju savremenu identifikaciju beba

Buduće mame u Novom Sadu čekaju savremenu identifikaciju beba

betanija_700x

Novi, savremeniji način identifikacije novorođenčadi uveden je pre nekoliko dana u beogradskom porodilištu “Narodni front”, a Novi Sad će još čekati na ovu novinu.

Informacioni sistem sa jedinstvenom bazom podataka trebalo bi da garantuje da će bebe u porodilištima biti na sigurnom. Svaka porodilja će, po dolasku u bolnicu, biti zavedena u informacioni sistem, u okviru kojeg će se beležiti svaki korak i svi podaci. Buduće majke, kao i bebe, imaće narukvicu na kojoj će biti štampano ime, prezime i JMBG.

Ova novina trebalo bi da potpuno eliminiše upotrebu olovke u porodilištima 21. veka.

Narukvice će, poput sadašnjih u upotrebi, biti vodootporne. Pri tom se već koriste u porodilištima u Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama.

Kako za “021” kažu u “Betaniji”, važeći postupak identifikacije beba bio bi znatno unapređen uvođenjem novih narukvica, ali je još uvek rano govoriti kada bi se to moglo dogoditi.

Prema rečima nadležnih u novosadskom porodilištu, identifikacija novorođenčeta vrši se neposredno nakon rođenja. Majci se oko ruke, a bebi oko vrata, stavlja broj na metalnoj pločici, a koji je identičan za majku i bebu. Kod blizanaca i višeplodnih trudnoća svaka beba dobija poseban broj.

Dodatno se bebi oko ruke stavlja narukvica/tračica na koju se beleži prezime i ime majke, matični broj ustanove, pol deteta i identifikacioni broj koji su ranije dobili majka i beba. Navedene podatke na narukvicu, bez obzira da li se radi o tračicama napravljenim u porodiištu ili vodootpornim plastičnim narukvicama, olovkom upisuje zdravstveni radnik. Prilikom primopredaje novorođenčeta i majke iz porođajne sale osoblju na odeljenju, majka glasno čita podatke sa narukvice pred dve medicinske sestre i ovaj postupak se ponavlja kod svakog eventualnog premeštaja na druga odeljenja – navode u Betaniji.

Identifikacioni broj se evidentira i u propratnoj medicinskoj dokumentaciji koja tokom boravka u porodilištu prati majku i dete – protokoli, istorija bolesti, lista novorođenčeta itd.

Izvor: 021.rs
Foto: 021.rs