Početna Gradske teme Budući kuvari spremali zdrave obroke

Budući kuvari spremali zdrave obroke

Povodom obeležavanja Evropskog dana kuvanja, a u okviru kampanje “Oktobar mesec pravilne ishrane”, u Osnovnoj školi “Ivan Gundlić” predstavljen je način pripreme zdravih obroka po principima pravilne ishrane.

Obroke su za male školarce pripremali srednjoškolci Ekonomske škole, smera kulinarski tehničar. Ovu akciju već 15 godina sprovodi Institut za javno zdravlje Vojvodine u saradnji sa Gradskom upravom za zdravstvo, Ministarstvom zdravlja i mrežom instituta i zavoda za javno zdravlje u Srbiji.

Kako kaže specijalista socijalne medicine Centra Instituta za promociju zdravlja doc. dr Dušan Čanković, istraživanja pokazuju da je 2013. godine povećan broj gojazne dece za oko tri odsto, u odnosu na 2006. godinu. Naredno istraživanje biće rađeno za dve – tri godine.

– Zajedno sa Gradskom upravom za zdravstvo učestvujemo i u planiranju i kontroli svih obroka koji se nude u ishrani dece predškolskog i školskog uzrasta. Imamo organizovanu ishranu u predškolskim ustanovama i na jednom mestu se planira i realizuje priprema obroka, te možemo reći da višedecenijska saradnja u smislu planiranja i kontrole takvih obroka, kako u pogledu kvaliteta, tako i u pogledu zdravstvene ispravnosti, praktično je zagarantovana – kazala je specijalista higijene dr Milka Popović sa Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Ipak, vrtićima i školama se savetuje da prilikom planiranja ugrade kvalitet namirnica, kao značajan momenat u realizaciji tendera.

Izvor: Novisad.com
Foto: Novisad.rs