Početna Gradske teme Budžet grada i narednih godina do 200 miliona evra

Budžet grada i narednih godina do 200 miliona evra

0

Novosadski budžet će i u narednim godinama ostati u visini do 200 miliona evra.

U projekciji koju je dala Uprava za finansije, kako bi korisnici pripremili predloge prihoda i rashoda za budžet za 2018. godinu, navodi se da se ne očekuje značajni rast.

Kako su pojasnili, s obzirom na dosadašnji trend u ostvarivanju budžeta za ovu godinu, prihodi za 2018. planirani su u iznosu od 18,1 milijardu, za 2019. u visini od 18,7 milijardi, dok je za 2020. godinu planirano da gradska kasa ima prihode od 19,2 milijarde. U navedenu procenu sredstava nisu uključeni prihodi od donacija i eventualna primanja od prodaje imovine, kao ni eventualni transferi od ostalih nivoa vlasti, po osnovu odobravanja sredstava za finansiranje projekata za koje korisnici budu konkurisali, ali ni suficit. S druge strane, sve zajedno ova sredsta se poslednjih godina uglavnom kreću u visini od oko 4 milijardi dinara, tako da će gradski budžet biti i dalje konstantno do 200 miliona evra.

Samo usvajanje budžeta za narednu godinu je počelo već sada, jer je Uprava odlučila da poštuje zakonske rokove iako Vlada Srbije nije donela Fiskalnu strategiju, kako bi Novi Sad bio spreman da usvoji budžet na vreme. Za smernice za pripremu budžeta uzeti su podaci iz prošlogodišnje strategije i drugi ekonomski i društveni faktori, kao što je procena rasta BDP (Bruto domaćeg proizvoda) do 3,5 odsto , odnosno inflacije do tri odsto svake godine zaključno sa 2019.

Gradska uprava od budžetskih korisnika traži da u postupku planiranja potrebnih sredstava moraju da budu svesni svoje uloge i odgovornosti i da planiranju pristupe krajnje odgovorno i racionalno, s obzirom na to da je već uobičajena praksa u kojoj su korisnici tražili nerealno veliki obim sredstava za planiranje rashoda iz svoje nadležnosti. Traži se i da se korisnici pridržavaju proklamovanih ciljeva fiskalne politike u pogledu smanjenja ućešća javne potrošnje u BDP i štednjom kroz smanjenje izdataka za službene telefone, reprezentacije, subvencije i slične troškove.

Uprava za finansije navodi i da se troškovi za plate ne mogu precizno predvideti, jer nema potrebnih odluka i smernica republičkih organa, ali da opet pozitivni makroekonomski rezultati u prvih šest meseci ove godine, kako se najavljuje, daju osnova za povećanje plata i penzija i pre kraja ove godine. U Uputstvu za pripremu budžeta grada za 2018. godinu stoji i da korisnici troškove kao što putovanja, usluge po ugovoru, specijalizovane usluge i slično planiraju u visini ovogodišnjih izdvajanja uz korekciju za visinu rasta inflacije.

Što se tiče ulaganja u Novi Sad, kako se navodi, politika Grada u narednoj godini biće usmerena, pre svega, na razvoj i nastavak unapređenja saobraćajne i komunalne infrastrukture.

– Predviđeno je značajno ulaganje u kompletiranje saobraćajne mreže u Gradu, kao i u održavanje i širenje komunalnih usluga. Nastaviće se započeti kapitalni projekti u ovoj oblasti, finansirani primanjima od zaduživanja, a planiraju se i drugi kapitalni projekti, koji će se u narednom srednjoročnom periodu finansirati sredstvima iz budžeta Grada, u skladu sa planskim dokumentima koje usvoji Skupština Grada, kao što su proširenje saobraćajnih kapaciteta saobraćajnica prema naseljima Rumenka i Kać, izgradnja glavne saobraćajnice kroz Futog, izgradnja obilaznice oko Sremske Kamenice, produžetak Bulevara Vojvode Stepe u okviru izgradnje obilaznice oko Veternika, izgradnja veće javne garaže u Šafarikovoj ulici i drugi infrastrukturni projekti – stoji u Uputstvu, pri čemu se navodi da će se uložiti i u razvoj poslovnog proizvodno-industrijsko-zanatskog kompleksa u Radnoj zoni “Rimski šančevi”, zavšetak Muzičko -baletske škole na Limanu, kao i značajna ulaganja u projekte Evropska prestonica kulture 2021. godine i Evropske prestonice mladih 2019. godine.

Izvor: 021
Foto: Ilustraciaj/ThinkstockPhotos