Početna Gradske teme Budžet namenjen za vinare i proizvođače rakije 50 miliona dinara

Budžet namenjen za vinare i proizvođače rakije 50 miliona dinara

0

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić održali su sastanak sa predstavnicima Udruženja vinara „Srem – Fruška gora”, u prisustvu direktora Fonda „Evropski poslovi” AP Vojvodine Aleksandra Simurdića.

Sastanak je organizovan radi jačanja saradnje relevantnih institucija u cilju unapređenja korišćenja prirodnih resursa Fruške gore za razvoj vinskog turizma.

Božić je naglasio da proizvođače vina i rakije očekuje konkurs u narednih 30 dana. Ukupan budžet iznosiće 50 miliona dinara.

– Maksimalan iznos po jednoj prijavi je dva miliona dinara, ali oni proizvođači mlađi od 40 godina ili žene nosioci proizvodnje mogu očekivati deset posto više sredstava na ovom konkursu – izjavio je Božić.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević naglasio je da se sa ovim sastankom kreće sa novom izradom strategije turizma u Vojvodini, jer se sadašnja strategija završava krajem ove godine.

– Jedan od resursa je gastro turizam koji će biti sastavni deo nove strategije. Ideja je da kroz naše konkurse kreiramo jedinstvena gastro mesta, na kojima možete probati i piće i hranu i sok u jednoj od vinarija, da bismo mogli da ponudimo mnogo. Ako se ograničimo na samo jedan segment turizma rizikujemo da turisti odu u neke druge delove naše prelepe Srbije – dodao je Ivanišević.

Gordan Bašić, iz Udruženja vinara “Srem-Fruška gora”, rekao je da je dobra vinarija dovoljan povod da neko sedne u kola i pređe sto kilometara, kako bi jedan dan proveo sa vinarom i da se sada zajednički unaprede svi resursi kako bi svim domaćim i gostima iz inostranstva mogli sa ponosom da pokažu čime se bave.

Izvor: nsuzivo.rs
Foto: Pixabay