Početna Gradske teme Budžet Novog Sada u 2023. preko 40 milijardi dinara

Budžet Novog Sada u 2023. preko 40 milijardi dinara

0

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić obratio se uoči 34. sednice Skupštine grada i predstavio neke od najvažnijih projekata iz planiranog budžeta.

“Budžet Grada za narednu godinu utvrđen je u iznosu od 40 milijardi 654 miliona dinara, što je 4,8 milijardi više nego početni budžet ove godine. U grupi prihoda dominantno je učešće prihoda od poreza na zarade, koji je planiran u iznosu od 13 milijardi i 620 miliona dinara, što predstavlјa povećanje za 10,13% u odnosu na prošlu godinu. To je važan podatak koji na najbolјi način oslikava razvoj Grada i rast broja zaposlenih. Nekoliko najznačajnijih projekata koje ćemo započeti u narednoj godini su uređenje Almaškog kraja, izgradnja fiskulturne sale Gimnazije “Laza Kostić”, izgradnja pešačko-biciklističkog mosta i izgradnja osnovne škole na Jugovićevu. Planiramo velika ulaganja u sistem vodosnabdevanja, poput izvođenja radova na Postrojenju za prečišćavanje voda “Štrand” i sanaciju bunara na “Ratnom ostrvu”. Izgradnju garaže u Ulici Modene i kod zgrade Banovine pratiće i ulaganje u parterno uređenje, a u planu su nam i izgradnja Kulturne stanice na Bistrici, 16 sportskih terena i kapele na groblјu u Rumenci”, rekao je gradonačelnik Đurić istakavši da je odlučeno da se porez na imovinu za 2023. godinu ne povećava.

On je rekao da Grad i dalјe obezbeđuje besplatan boravak za 17 360 dece u vrtićima PU “Radosno detinjstvo” i subvencioniše boravak u privatnim vrtićima, za 3 700 mališana. Podsetio je da su prošle godine otvorena dva nova vrtića, dok se do kraja naredne godine očekuju novi vrtići na Adicama i u Ulici Miše Dimitrijevića.

“Za mere pronatalitetne politike obezbeđeno je 122 miliona dinara, a za troškove personalne asistencije planirana su i dodatna sredstva zbog povećanog broja zahteva. Nastavlјamo programe podsticaja samozapošlјavanja, inovativnog preduzetništva, ruralnog razvoja. Planirana su i sredstva za kupovinu bicikala, u iznosu od 20 miliona dinara. Plan nam je da izdvojimo preko 100 miliona za sadnju novog drveća u gradu i radimo na projektovanju novih parkovskih površina. Takođe, početkom naredne godine počeće sa radom i “NS patrol” koji će dodatno doprineti komunalnom redu u gradu, a cilј nije kažnjavanje, već podizanje svesti građana da po propisima zaustavlјaju vozila i ne čine prekršaje”, naglasio je gradonačelnik.

Izvor: NoviSad.rs
Foto: NoviSad.rs